Завантаження ...

Сумщина разом зі світовою спільнотою вшановує пам'ять жертв Голокосту

У місті Суми представники влади та громадськості поклали квіти до обеліска жертвам єврейського народу, розстріляним у роки Другої світової війни на території Сумської області



У місті Суми представники влади та громадськості поклали квіти до обеліска жертвам єврейського народу, розстріляним у роки Другої світової війни на території Сумської області

За словами заступника голови облдержадміністрації Івана Боршоша, ця дата є символом пам’яті про нещадно закатованих мирних громадян. У той же час вона нагадує, що в демократичній державі, перш за все, цінується людина, її життя. А сила і єдність нації – у її національному, культурному та релігійному різноманітті, взаємоповазі та взаєморозумінні.

У нашій області пам'ять про представників єврейського народу, які загинули під час Другої світової війни, завжди вшановується. Пам’ятні знаки на честь вшанування євреїв, які загинули від нацистських окупантів у роки Другої світової війни, встановлені у місцях розстрілу та на братських могилах у містах Суми, Глухів, Конотоп, Кролевець, Ромни.

Головний рабин Сумщини Ехиел Левитански, вшанував пам’ять жертв молитвою на івриті, та наголосив, що про страшну трагедію знищення євреїв і ромів потрібно завжди розповідати, аби ніколи знову не повторилися такі ганебні для людства події.

Довідково: Голокост – це переслідування і масове знищення євреїв і ромів у Німеччині під час Другої світової війни; систематичне переслідування і знищення європейських євреїв і циганів нацистською Німеччиною 1933-1945 років. Всього під час Другої світової війни нацистами цілеспрямовано та планомірно було винищено близько 6 мільйонів євреїв у Німеччині і на захоплених ними територіях інших країн Європи.

На міжнародному рівні офіційне вшанування загиблих внаслідок Голокосту 1933 – 1945 років розпочалося після 60-х років тих трагічних подій. Тоді була ухвалена резолюція Генеральної Асамблеї ООН. Її співавторами стали майже 100 держав. Зокрема, Україна була однією з країн-ініціаторів підписання цього документа. Крім збереження пам’яті про невинно закатованих, підтримана резолюція покликана нагадувати про необхідність виховання толерантності, терпимості й поваги до прав людини, щоб убезпечити майбутні покоління від повторення ганебних помилок та страшних злочинів минулого. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: