Завантаження ...

Ольга Саліпа: “Перехід на 25 грудня - це питання єдності зі всім цивілізованим світом”

322009607_536535151764406_1237978773284123066.jpg

Українська письменниця Ольга Саліпа, яка свого часу працювала на Сумщині журналісткою, висловилася щодо подвійного святкування Різдва.

Українська письменниця Ольга Саліпа, яка свого часу працювала на Сумщині журналісткою, висловилася щодо подвійного святкування Різдва.

Якщо я народилася 12 квітня, і раптом хтось накаже вважати цей день 20 квітня, чи почну я святкувати свій День народження 20-го? Ні, бо День народження - то не про факти, а про символізм. Я знаю, що у день, коли я народилася, було 12 квітня, і на тому крапка.

Так само і з Різдвом. Якщо простими словами, то так: День народження Христа було 25 грудня. Дата ця УМОВНА. Історики кажуть, що її немає ні у Біблії, ні в документах. З часом люди змінили календар. Частина церкви продовжили відзначати це свято 25 грудня, а частина порахувала, що колишнє 25 грудня тепер припадає на 7 січня, і визначила, що тепер ДН Христа 7 січня.

Ми не можемо знати, коли точно минає 2022 роки від народження Христа, бо система літочислення вкрай неточна. Тому дата свята у будь-якому разі просто символічна.

Для когось Різдво - це питання обрядовості, але для більшості - релігії. Впевнена, віряни легко перейдуть на іншу дату, якщо перейде церква. Особливо це стосується маленьких містечок та сіл, де Різдво - це служба у церкві в першу чергу.

Я вже кілька років святкую Різдво двічі, 25-го з родиною чоловіка, і 7-го зі своїми батьками. Спочатку було незвично, але цього року, коли звідусіль лунали колядки, різдвяні богослужіння і вітання - з'явилося і оте відчуття Різдва! Тому хто боїться, що з переходом на іншу дату втратиться дух Різдва - не бійтеся))

Моя думка - народження Христа можна святкувати будь-коли, головне додавати цьому святу правильного сенсу. Але чому зараз так важливо, щоби церква узгодила перехід на 25 грудня? Бо це питання єдності зі всім цивілізованим світом! Перехід чи неперехід церкви на інший календар завжди мав політичні мотиви. Хай так буде і цього разу.

Христос народився!