Завантаження ...

Курити заборонено? Як працює Закон і що робити, якщо його порушують

22222.jpg

Відкрита тераса затишного ресторану, гарна компанія, приємна музика. Здається, ніщо не може зіпсувати цю зустріч. Ніщо, крім диму від цигарок або їх замінників.

Відкрита тераса затишного ресторану, гарна компанія, приємна музика. Здається, ніщо не може зіпсувати цю зустріч. Ніщо, крім диму від цигарок або їх замінників.

В Україні 9 років діє заборона на куріння у громадських місцях, а цьогоріч урядовці ухвалили в першому читанні закон, що має на меті обмежити використання ще й електронних пристроїв.

Цукр розібрався у тому, що буде заборонено після остаточного прийняття нового Закону, які чинні обмеження діють зараз і що можна зробити, якщо вони порушуються. За консультацією ми звернулися до сумського практикуючого юриста Євгена Ревенка.

Де можна й не можна курити

Основний законодавчий акт, що регулює ці питання – Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення». У тексті документу визначено місця, де куріння заборонено. Серед них:

  • ліфти
  • заклади охорони здоров’я і території довкола них
  • дитячі та спортивні майданчики
  • під’їзди житлових будинків
  • підземні переходи
  • зупинки громадського транспорту
  • приміщення закладів ресторанного господарства та інші

Натомість дозволено курити в приміщеннях підприємств, установ, організацій, в готелях, гуртожитках, аеропортах та на вокзалах. Але робити це можна лише в спеціально обладнаних місцях.

Альтернативні засоби куріння

Законопроєкт №4358, що передбачає заборону куріння електронних сигарет і їх альтернатив у громадських місцях, був прийнятий у першому читанні влітку цього року. Наразі депутати мають можливість запропонувати свої правки, після чого Закон має бути остаточно ухвалений Верховною радою.

Основні нововведення, що передбачаються у майбутньому Законі:

  • куріння пристроїв для нагрівання буде заборонено у всіх місцях як це є з сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця)
  • медичні попередження на упаковках сигарет матимуть картинку з обох сторін та збільшаться до 65%
  • впроваджується заборон продажу сигарет з різноманітними смаками (наприклад фруктів чи солодощів)
  • ліквідовується реклама, стимулювання продажу та спонсорство електронних пристроїв для куріння
  • забороняється продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) неповнолітнім

Доки ці норми не прийняті, деякі заклади харчування використовують у якості переваги можливість куріння засобів нагрівання тютюну, розміщуючи відповідні таблички.

До слова, щоб отримати табличку з написом, що в закладі можна курити електронні пристрої,  власникам треба просто написати про своє бажання на електрону пошту компанії, про що зазначається на сайтах тютюнових виробів.

Про спеціальну процедуру розгляду таких листів й про виконання спеціальних умов для отримання таблички у тексті не йдеться. Щодо безпечності, то на сайтах повідомляється, що використання електронних приладів не виключає ризики для здоров’я, адже вони виробляють нікотин, який викликає залежність.

Натомість Агенція з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) при Міністерстві охорони здоров’я і соціальних служб США має висновки, що не визнають тютюнові вироби для нагрівання безпечнішими для здоров’я за звичайні цигарки.

Тераси ресторанів — сіра пляма

З прийняттям нового Закону всі пристрої для куріння будуть прирівняні до звичайних цигарок. До слова, кальяни підпадають під обмеження ще з 2012 року.

А от куріння на терасах закладів громадського харчування в законі ніяк не згадується. Тож нормативну прогалину кожен використовує так, як зручно

Додатково регулюють питання куріння у громадських місцях й органи місцевого самоврядування. Нині в Сумах діє «Положення про порядок провадження торговельної діяльності та надання послуг на території м. Суми». У документі зазначено, що куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у приміщеннях ресторанів забороняється.

Власники закладів мають подбати про те, щоб у залах були спеціальні позначки «Куріння заборонено!». А для гостей, охочих тягти дим, мають бути відведені місця для куріння, обладнані витяжкою та позначкою «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

Що робити при виявленні порушення

Якщо у приміщенні кав’ярні чи ресторану хтось вирішив закурити, то ви можете звернутися до адміністрації з проханням вплинути на порушника. У разі відмови складайте скаргу на заклад до Держпродспоживслужби. У ситуації, коли особа з цигаркою не реагує на жодні зауваження, викликайте поліцію. Правоохоронці мають скласти протокол і передати його до суду.

За ігнорування норм антитютюнового законодавства в країні діє система штрафів. Перше порушення тягне за собою попередження або штраф від 51 до 170 гривень. За повторне правопорушення упродовж року доведеться заплатити від 170 до 340 гривень. Куріння в громадському транспорті «коштує» дорожче: від 85 до 340 гривень.

Як оформити скаргу до Держпродспоживслужби

У письмовій скарзі або у зверненні мають бути вказані прізвище ім’я та по-батькові, а також місце проживання. Далі треба викласти суть порушеного питання чи зауваження й не забути поставити підпис і дату. Скаргу можете надіслати поштою або передати особисто.

Якщо маєте звернення в електронному вигляді, то зазначте електронну поштову скриньку, на яку бажаєте, щоб прийшла відповідь, або інші засоби зв’язку з вами. Ваше звернення служба має розглянути упродовж 10 днів.