Завантаження ...

Апостиль документів: особливості послуги

Апостиль документів: особливості послуги  фото

Належна легалізація офіційних документів країн – учасниць Гаазької конвенції забезпечується за допомогою спеціального штампу – апостиля, який підтверджує справжність та автентичність підписів посадових осіб і офіційних печаток (штампів), які проставлені у відповідних документах.

Належна легалізація офіційних документів країн – учасниць Гаазької конвенції забезпечується за допомогою спеціального штампу – апостиля, який підтверджує справжність та автентичність підписів посадових осіб і офіційних печаток (штампів), які проставлені у відповідних документах. Виключне право проставляти апостиль мають Міністерства науки і освіти, закордонних справ, юстиції та державна реєстраційна служба.

Як проходить процедура

Відповідно до чинного законодавства України чітко регламентовано перелік документів, які можна підтверджувати шляхом апостилювання відповідним штампом про їх автентичність. Зокрема:

  • Міністерство науки і освіти має право завіряти апостилем документи учбових закладів, органів державної влади, підприємств установ та організацій, що стосуються освіти і науки (дипломи, атестати та ін..)
  • Міністерство юстиції уповноважене на проставлення відповідного штампа на документах структурних підрозділів юстиції, судових органів та нотаріусів (свідоцтво про народження чи шлюб, документи що видані органами РАГСу, нотаріальні документи, статути, доручення, свідоцтва про реєстрацію);
  • Міністерство закордонних справ вправі завіряти документи, що видані органами внутрішніх справ, державної міграційної служби (ОВІР), обласними державними адміністраціями та медичними закладами (довідки про несудимість, про місце проживання, медичні довідки).

Важливо: апостиль проставляється тільки на документах, що видані офіційними органами.

Як замовити послугу

Перш ніж завіряти апостилем відповідний документ, його необхідно перекласти мовою країни, де він набуватиме юридичну силу. Замовити апостиль документів в Києві можна в спеціалізованих компаніях, які водночас проставляють штамп у відповідних міністерствах, заощаджуючи час клієнтів. Кожна з країн-учасниць Гаазької конвенції пред’являє певні вимоги до порядку проставлення апостилів, для одних достатньо тільки одного штампу, інші вимагають нотаріального перекладу документів і другого апостиля на перекладі.

Вартість послуги залежить від країни, куди направляться документ для подальшої легалізації, власне його зразка і терміновості виконання (у Мінюсті апостиль можна отримати впродовж 7 робочих днів, в МЗС – від 2 до 3 днів, 20 робочих днів – у випадку необхідності отримання додаткової інформації, у МОН – на протязі 30 днів).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: