Завантаження ...

Загальний аналіз та бакпосів сечі у лабораторії ІГР ЛАБ

Специфічний метод дослідження, при якому в досліджуваній сечі виділяються мікроорганізми (бактерії), а також визначається їх кількість. Для проведення бактеріологічного дослідження матеріал для аналізу поміщається в спеціальне середовище.

Специфічний метод дослідження, при якому у досліджуваній сечі виділяються мікроорганізми (бактерії), а також визначається їх кількість. Для проведення бактеріологічного дослідження матеріал для аналізу ставлять у спеціальне середовище. У сприятливий умовах відбувається (або не відбувається) зростання бактерій. Якщо при розміщенні у середовищі бактерії не розмножуються, аналіз вважається негативним - робиться висновок про відсутність патогенних або умовно-патогенних мікроорганізмів в сечі. Якщо бактерії починають активно розмножуватися, лаборант визначає їх кількість, при якому можливий розвиток інфекційного процесу.

Якщо бакпосів виявився позитивним, потрібно не тільки визначення збудника інфекції, але й також підбір найбільш ефективного курсу лікування. Основна терапія інфекційних агентів у такому випадку є антибактеріальні лікарські засоби (антибіотики). Будь-яка протизапальна та інша терапія без прямого впливу на бактерії, що викликали інфікування, не робить позитивний ефект.

Антибіотикограма - важливе дослідження, без якого підібрати оптимальний і максимально ефективний курс антибактеріальної терапії практично неможливо.

Бакпосів сечі - частий вид лабораторної діагностики, який має високі показники чутливості і особливу специфічність. Досить часто аналіз проводиться у вагітних жінок. Його перевага - висока точність результатів.

Ще одне свідчення для проведення аналізу - оцінка ефективності проведеного лікування інфекцій сечовидільної системи.

Єдиний недолік дослідження, який викликаний переважно технічними моментами - тривалий період отримання результатів, а також певні вимоги до матеріалу для аналізу.

В цей же час бакпосев сечі дає відомості, які не можуть надати інші методи дослідження.

Основні показання для проведення дослідження:

  • діагностика і контроль лікування інфекцій нирок, сечового міхура, сечовивідних шляхів;
  • уточнення діагнозу при нетиповій картині захворювання;
  • рецидиви інфекційно-запальних захворювань сечовидільної системи;
  • під час вагітності для діагностики вагітних з підозрою на захворювання сечовидільної системи;
  • підвищений рівень глюкози в крові (цукрових діабет будь-якого типу);
  • підозра на стійкість бактерій до антибактеріальної терапії (резистентність).

Бакпосів сечі - основні вимоги до здачі аналізу

Для проведення бакпосіва сечі використовується ранкова порція сечі. Її мінімально допустима кількість - 3-5 мл. Сеча збирається у стерильну ємність. В ідеалі - спеціальний пластиковий контейнер, придбаний у аптеці. Збір повинен проводитися виключно після обмивання зовнішніх статевих органів чистою водою без використання антисептичних препаратів.

Бакпосів призначається пацієнтові до початку лікування. Може проводитися під час перерв між курсами антибіотикотерапії, але не раніше, ніж через 14 днів після закінчення лікування.

При заборі сечі у домашніх умовах матеріал для дослідження повинен бути доставлений в лабораторію якомога раніше. Допускається нетривале зберігання сечі у стерильному контейнері:

  • при температурі від +18 до +20 - протягом 1-2 годин;
  • при температурі від +4 до +8 - протягом 5-6 годин.

Лабораторія ІГР ЛАБ в Києві проводить бакпосів сечі за адресою м.Київ, пр. Перемоги 121-Б. Сучасне обладнання, кваліфіковані лікарі-лаборанти, наявність імпортних витратних матеріалів - все це дозволяє проводити діагностику максимально якісно, ​​точно і оперативно.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: