Завантаження ...

Сумські енергетики розповіли про нові тарифи

Сумські енергетики розповіли про нові тарифи фото

31 травня у Конгрес-центрі м. Суми відбувся брифінг на тему «Стан енергетики в Сумській області». Про ситуацію в енергетичному секторі Сумщини поінформували фінансовий директор АТ «Сумиобленерго» – Сергій Ляховка, та директор ТОВ «Енера Суми» – Ірина Лошак.

23 травня 2023 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах економіки та комунальних послуг, було внесено зміни до Постанови №1808 від 21 грудня 2022 року «Про встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії АТ «Сумиобленерго» із застосуванням стимулюючого регулювання» в частині встановлення нових тарифів на послуги з розподілу електричної енергії для споживачів та операторів установок зберігання енергії для 1 та 2 класів напруги.

Відповідно, з 1 червня 2023 року по 30 червня 2023 (включно) встановлені тарифи на послуги з розподілу електричної енергії:

для 1 класу напруги – 251,69 грн./МВт·год (без ПДВ);

для 2 класу напруги – 1 669,88 грн./МВт·год (без ПДВ).

На період з 01 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року (включно) встановлено на рівні:

для 1 класу напруги – 312,61 грн./МВт·год (без ПДВ);

для 2 класу напруги – 2 046,49 грн./МВт·год (без ПДВ).

«Поетапне зростання тарифів на послуги з розподілу електричної енергії на 2023 рік передбачалося НКРЕКП ще з грудня 2022 року, та мало забезпечити відшкодування економічно обґрунтованих витрат на здійснення діяльності з розподілу електроенергії споживачам, але питання підвищення тарифів, яке планувалося ще з 1 квітня, неодноразово переносилося на засіданнях НКРЕКП. Зростання тарифів на послуги з розподілу електричної енергії є вкрай важливим кроком для операторів системи розподілу, - зазначив Сергій Ляховка, адже це дасть можливість почати проведення ремонтних робіт на енергетичних об'єктах Сумської області, яких з початку війни пошкоджено більше 600, це - трансформаторні станції, лінії електропередач, для відновлення яких, Товариство на даний час не має відповідних фінансових ресурсів, а за попередніми розрахунками на їх відновлення потрібно 230 млн грн».

Крім того, на здійснення виробничої діяльності з надання послуг з розподілу електроенергії, на сьогоднішній день впливає виникнення взаємної заборгованості на ринку електричної енергії, яка пов'язана з тим, що постачальники універсальних послуг не отримують належну компенсацію за постачання електричної енергії побутовим споживачам за встановленим заниженим (не ринковим) тарифом, і, в свою чергу, не мають фінансової можливості забезпечити розрахунки за розподіл електричної енергії з операторами систем розподілу (ОСР), НЕК "Укренерго". ОСР, в свою чергу, не мають фінансової можливості для забезпечення виробничої діяльності, проведення відновлювальних робіт на пошкоджених енергетичних об'єктах.

«Кошти, які будуть надходити, від споживачів, будуть направлені на своєчасну оплату за розподіл електричної енергії АТ «Сумиобленерго», та НЕК «Укренерго» за передачу електричної енергії, - зазначила Ірина Лошак, це дасть змогу провести відновлювальні роботи в мережах та підготуватись до наступного осінньо-зимового сезону».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: