Завантаження ...

Сум’ян атакують невидимі кровососи: як захистити себе від мошки?

Сум’ян атакують невидимі кровососи: як захистити себе від мошки? фото

З настанням тепла ціною відпочинку на природі та звичної роботи на присадибній ділянці стали пекучий біль та нестерпний свербіж. Спрагла до крові сумчан атакує мошка. Тепер усім варто розважливо обирати одяг та не забувати про репеленти – хімічні речовини, що відлякують комах-кровососів.

Яка вона мошка і чому кусає?

«Групова назва усіх кровосисних комах – гнус. Це і мошки, комарі, москіти, мокреці. Мошки – окрилені комахи, дрібних розмірів, сіруватого кольору. Зазвичай кровоссання характерне для самок, що потрібне для виплоду. Тому у період розмноження виражена більша активність. За сезон проходе декілька генерацій.

Проживають мошки у місцях з підвищеною вологістю: ставки, річки, болота. Якщо мова про будинки, то це підвальні приміщення.

Мошка має спеціальні рецептори, що дозволяють їй знаходити людину навіть на великій відстані.

Ми всі відчували, що найчастіше кусають вранці та ввечері, коли сонячна активність не така інтенсивна», - говорить старший викладач кафедри епізоотології та паразитології СНАУ Юлія Негреба.

Отож закрите взуття зі шкарпетки поверх штанів – must have усіх городників-любителів.

Науковиця застерігає, що сумчанам треба бути пильними, адже кровосисні комахи можуть переносити інфекційні, вірусні та паразитарні хвороби.

Про захист та лікування

Що застосувати аби максимально захистити себе від мошки та як діяти у разі укусу ми розпитали у Наталії Клименко – асистента кафедри інфекційних хвороб Медичного інституту Сумського державного університету.

 

«Оскільки ми у цивілізованому світі живемо, то без отрут своє життя уже не уявляємо. Краще використовувати аерозолі. Їх легше за все наносити: на відкриті ділянки шкіри, на одяг, не псуючи його. Робимо це не вдома. Приїхали на місцевість, де можливі укуси, на відкритому повітрі швиденько себе обробили. Подивилися на упаковці період захисної дії і за 10-15 хвилин до його закінчення – зробили повторну обробку. Креми ж не так зручно використовувати. Їх ми наносимо лише на відкриті ділянки тіла, під одяг не обробляємо. Крім того, коли жарко, це додаткова плівка, що порушує тепловий обмін. Щодо браслетів, які просочені маслами, як правило від комарів, вони діють у меншому радіусі, ніж описують. Тому на відкритому просторі краще за все використовувати спреї. Обов’язково звертаємо увагу на вік, чи дозволено використовувати їх для дітей.

Для відпочинку на природі використовують лампи, що приваблюють комах і знищують їх. Також є спеціальні свічки, які мають властивості проти комах. Для захисту домівки обов’язкові москітні сітки. Перевіряємо, чи щільно прилягають, щоб не були пошкоджені. Додатково використовуємо електрофумігатори», - говорить Наталія Клименко.

 

На жаль, попри усі можливі способи захисту, комахи-кровососи все ж досягають своєї мети і на шкірі з’являється укус. Характерні ознаки укусу мошки – це почервоніння, пухирці з безбарвною рідиною або з домішками крові, набряк. І якщо спочатку хочеться почесати місце укусу, що лікарі не рекомендують робити аби не утворилася рана, то потім переважає відчуття пекучого болю. У разі гострої алергічної реакції набряк буває такої сили, що іноді люди навіть не можуть ступити на ногу. У деяких випадках, коли було якесь інфікування, адже люди не у стерильних умовах знаходяться, то підвищується температура.

Наталія Клименко не радить народні методи лікування, адже не завжди можна ретельно вимити рослини, з яких видавлюють сік для обробки. Або не завжди з собою є сода, для виготовлення розчину.

 

«Краще за все підготуватися заздалегідь. Прийти у аптеку і попросити протиалергічні гелі. Алергіки ж повинні мати з собою протиалергічні пігулки. Вони знають про це. Якщо гостра реакція вперше – то обов’язково потрібно звернутися до лікаря. Зазвичай вже за декілька днів після укусу мошки все минає без особливих проблем. Якщо ж кусає комар, то є ризик виникнення малярії, гарячки Західного Нілу. Випадки останньої з кінця минулого сторіччя фіксуються в Україні, у тому числі й на Сумщині. Якщо людина у теплу пору року захворіла на якусь тривалу гарячку, то обов’язково потрібно звернутися за медичною допомогою. Хворому призначать обстеження на малярію» - говорить Наталія Клименко.

 

Також попередила й про сезон кліщів, який уже розпочався. Щоб зустріти кліща – не обов’язково бути у лісі, є випадки укусів на садових ділянках, у паркових зонах. Укуси кліщів можуть викликати кліщовий вірусний енцефаліт та кліщовий бореліоз (хворобу Лайма).

 

«Кліщі з дерев не падають. Вони десь на рівні 80 см знизу і будуть повзти. Тому краще одягнути світлий одяг і періодично себе оглядати. Самців ми можемо і не помітити, бо вони харчуються 10-20 хвилин. Самки ж повзуть довго до тендітної шкіри (пахові ділянки, пахви, за вухом, під молочними залозами у жінок) і там харчуються і день, і два, і три. Значно збільшуються у розмірах», – говорить Наталія Клименко.

 

У літні спекотні дні розслабитися сумчанам не дадуть оводи, ґедзі, мокреці, мурахи, мухи (перед зимівлею).

 

Матеріал підготувала Анна Майстренко, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: