Завантаження ...

Вночі Сумщина перейде на літній час

Вночі Сумщина перейде на літній час фото

Щороку українці в останню неділю березня та жовтня переводять стрілки годинників.

Весною на годину вперед, а осінню – назад. Уже кілька років поспіль перехід на літній та зимовий час є суперечливим питанням. З одного боку – економія електроенергії, яка цього року надзвичайно необхідна нашій країні, а з іншого – негативний вплив зміни часу на здоров’я.

Першим, хто запропонував перейти на літній час у 1784 році був посол США у Франції Бенджамін Франклін. Він аргументував це економією свічок. У 1907 році винахідник Вільям Віллет запропонував влітку переводити годинники на 80 хвилин. Але його ідея була в тому, щоб час змінювали поступово: кожну неділю квітня на 20 хвилин вперед, а кожну неділю вересня на 20 хвилин назад. Винахідник запевняв, що це допоможе заощадити на освітленні. Застосовувати перехід на літній час розпочали країни Європи у 1916 році, під час Першої світової війни. Спочатку цей метод використали Німеччина та Австро-Угорщина, а згодом до них приєдналася і Велика Британія. З того часу різні європейські країни то відміняли переведення, то знову запроваджували.

У 2021 році у ЄС уже обговорювали відміну переводу годинників, але рішення до цього часу ще не прийняли. Наразі усі Європейські країни, окрім Молдови цього року переведуть стрілку на годину вперед. Крім цього перехід на літній час підтримує Велика Британія, США, Канада, Мексика, Марокко, Туреччина, Ізраїль, Ліван, Йорданія, Палестина, Єгипет та Австралія.

В Україні на законодавчому рівні зміну часу закріпили у 1996 році, але вперше почали переводити годинники на території країни ще у 1981, за часів СРСР. Метою зміни часу була економія електроенергії. Кілька років тому, а саме у 2021 році, Верховна Рада прийняла за основу законопроект, що передбачає встановлення на території України єдиного часу та відмову від переведення годинника. Однак станом на 2023 рік країна продовжує двічі на рік переходити на інший час.

Не забудьте о 3-й ранку перевести годинники на годину вперед.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: