Завантаження ...

У Сумах підприємці платять шалені кошти КППВ за теплопостачання

У Сумах підприємці платять шалені кошти КППВ за теплопостачання фото

Дуже болюче для підприємців питання - тарифів на опалення обговорювали на громадській раді при обласній військовій адміністрації 20 березня.

- У Сумах склалася ситуація, коли частина міста опалюється ТЕЦ «Сумитеплоенерго», - розповідає Наталія Резнік, керівник робочої групи Ради підприємців, - а інша частина отримує теплоносії від ТОВ «Котельня північного промвузла». Це не комунальне підприємство міста, як всі ми думали, коли Володимир Лук’яненко анонсував передачу цієї котельні на баланс громади за 1 гривню, а перед самим опалювальним сезоном різко передумав.

Ціни за опалення цих двох надавачів послуг різко відрізняються: ТЕЦ надає послуги юридичним особам по ціні 2300 грн за одну Гкал, а ТОВ «КППВ» - майже 8 тисяч грн за одну спожиту Гкал. До речі, таких цін по Україні немає ніде! Ми порівняли тарифи у Житомирі - 4652,82, Києві – 6139,86, але на час військового стану 2594,96 грн, Луцьк – 3324 грн, Дніпро - 6876,77 грн. Але, навіть при такій захмарній ціні послуг КППВ підприємці отримують ще й додаткові нарахування!

Так сталося, що юридичні особи, підприємці, отримуючи шалені рахунки за опалення від ТОВ «КППВ», опинилися в заручниках, бо змінити постачальника теплоносія не можуть; відключитись самостійно - не можуть, треба дозвіл міської ради, а його ніхто не надає; просто зменшити використання тепла, прикрутивши вентиль подачі, щоб рахунки були хоч трохи меншими, також не можна, бо тобі нарахують по минулорічному середньому показнику використання тепла; роблять величезні донарахування, не враховуючи показники лічильника, якщо твоє приміщення має хоча б одну спільну стіну з житловим будинком…

Зараз іде війна, багато підприємств і підприємців релокувались в інші безпечні регіони, деякі просто закрились, бо не виживають в такі складні часи, а ТОВ «КППВ» намагається «задушити» своїми грабіжницькими тарифами і тих підприємців, які не виїхали, працюють, платять податки, утримують державних чиновників, котрі повинні контролювати такі дії монополіста, а представники владних структур тільки руками розводять, що вони нічого не можуть вдіяти!

Ми написали багато листів – скарги в різні владні структури та отримали відповідь, що вони нам нічим не можуть допомогти. Саме тому Рада підприємців міста звернулась до Громадської ради при ОВА з проханням допомоги в даному питанні, щоб громадськість припинила це здирництво і знущання з підприємців, особливо зараз, коли ми виживаємо в прифронтовій області.

Громадська рада розглянула звернення Ради підприємців міста і вирішила провести відкрите засідання, на яке запросили керівників та представників ОВА, міської ради, ТОВ «КППВ», ТОВ «Сумитеплоенерго», обласних управлінь Держенергонагляду, сектору НКРЕКП, Держпродспоживслужби.

На засіданні розглядалися декілька питань - застосування Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, дотримання постачальниками теплоенергії ліцензійних умов у опалювальний період 2022/2023 років, якісних і кількісних показників при наданні послуг споживачам теплової енергії та проведення перерахунку, про захист прав споживачів теплової енергії у Сумській області. Але на жодне з них не було відповіді. Представники ОВА, яка є ліцензіатом послуг теплопостачання, а значить і має право їх контролювати, на Громадську раду взагалі не прийшли...

Допомоги від Держпродспоживслужби підприємці не зможуть отримати, тому що, хоча в законі про теплопостачання юридичні особи, а значить і підприємці, визначаються як споживачі, в законі України про захист прав споживачів, зазначається, що споживач - це виключно фізична особа. Що ж стосується правильності застосування тарифів, то Держпродспоживслужба здійснює контроль і нагляд двома шляхами – плановими і позаплановими перевірками. Але на сьогодні вони заборонені, накладений мораторій, перевірки залишились тільки для продуктів харчування.

Питання законності тарифів і нарахувань раніше розглядав Антимонопольний комітет України, але зараз він фактично не працює. Отже виходить, що підприємців наразі можна просто грабувати?!

- Наступним кроком Громадської ради буде звернення до обласної військової адміністрації про їх обов’язки і права, - розповідає Олексій Пархомчук, член Громадської ради і представник ГО «Житловий експерт», - і чим вони будуть допомагати споживачам, в тому числі і підприємцям, у питанні тарифів і перерахунку за послуги теплопостачання.

Чому тариф КППВ у 3,5 рази більше, ніж у «Сумитеплоенерго»? Представники департаменту інфраструктури міста пояснили: у «Сумитеплоенерго» основним видом палива (70%) наразі є вугілля, яке значно дешевше газу, яке використовує КППВ - тому й така різниця в тарифі. А от по якій ціні і скільки КППВ закупила блакитного палива і які складові використовує, коли виставляє підприємцям рахунок на оплату своїх послуг, – таємниця, і навіть не за сімома печатками!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: