Завантаження ...

У Сумах презентували виставку робіт Костянтина Власовського "Художник у провінції"

У Сумах презентували виставку робіт Костянтина Власовського "Художник у провінції" фото

У Сумському обласному художньому музеї ім. Онацького підготували виставку робіт Костянтина Власовського “Художник у провінції”. Представили полотна митця до дня народження самого закладу.

Яку спадщину залишив нащадкам митець з Охтирщини – бачили журналісти Суспільного.

Пейзажі, етюди, етнографічні замальовки, жанрові картини – такі роботи зібрано в експозиції, яку підготували працівники Сумського обласного художнього музею ім. Онацького. Картини є доробком художника Костянтина Власовського. Цьогоріч у митця ювілей – 160 років від дня народження.

“Людина, яка прожила собі тихенько на Охтирщині, яка собі тихенько писала роботи. Він не експонувався ніде, на жодній виставці. Це перлинка нашого часу, але в той час, на початок XX століття, це художники провінційні. Вони самі по собі, на тлі таких як Левченко, Васильківський, Волошинов і схожих художників - вони “губилися”, – розповіла головна зберігачка фондів художнього музею Ольга Плахута.

Відкрила цього художника світу працівниця музею Людмила Федевич. Саме через неї донька Костянтина Власовського Марія передала полотна та творчий доробок батька.

“Вони одразу знайшли спільну мову. На жаль, та швидко померла. На жаль, і Людмила Костянтинівна вже у других світах, але, слава Богу, її праця, її відкриття, вона й альбом-каталог зробила, вклала. Там різні автори є, вона вміла залучити людей”, – сказав чоловік Людмили Федевич – Пилип Кислиця.

Костянтин Власовський малював картини за традиціями класичного світлотіньового живопису. На його полотнах часто зображено те, що його оточувало.

“Після екзамену”... Вона неймовірно мені подобається. По-перше, це емоція, по-друге, дивіться, яка композиція цікава, вона дуже глибока, тобто на площині, яка глибина й емоція. У кожного у нас в житті був екзамен і в нас з’являлися сиротинці на шкірі в кожного при слові “екзамен”. Мабуть, це все в комплексі: і сама робота, і цей емоційний стан”, – зазначив відвідувач виставки Сергій Гуцан.

На виставці презентували майже 30 робіт художника. У фондах музею, за словами його зберігачки Ольги Плахути, їх значно більше.

“Сама колекція з архівними документами, малюнками й альбомами – це понад 100 предметів, які надійшли до нашого музею на початку 80-тих років, 1981-1984 рік”, – зазначила Ольга Плахута.

Виставку "Художник у провінції" можна подивитися з 1 березня, щодня, крім суботи та неділі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: