Завантаження ...

Відремонтоване за пів мільйона укриття в Сумах затопили каналізаційні стоки

Відремонтоване за пів мільйона укриття в Сумах затопили каналізаційні стоки фото

Наприкінці 2022 року укриття у будинку на вулиці Соборна, 32 у Сумах відремонтували коштом міської ради. Витралити на ремонт понад 460 тисяч гривень, а нині приміщення залите фекаліями.

У чому причина — дізнавались журналісти Суспільного.

Такий вигляд має нині відремонтоване місяць тому укриття у будинку по вулиці Соборна, 32. Пані Маргарита розповідає – весною минулого року вони сюди щодня спускалися.

бомбосховище

"Ми тут самі все вигрібали, починаючи з лютого місяця. І до середини березня ми тут, власне, перебували. Самі собі поприбирали. Люди бігали з усіх будинків", — розповідає жінка.

Це укриття є протирадіаційним. До осені 2022 року тут орендувало приміщення весільне агентство, розповідає пані Маргарита. Ремонт у приміщенні розпочали близько трьох місяців тому. За інформацією системи "Prozorro" два договори (від 21 листопада та 20 грудня) на поточний ремонт укриття уклав міський департамент інфраструктури на загальну суму 461,5 тисячі гривень. За умовами договорів, роботи ФОП "Костюк" мала виконати до кінця грудня, а вже на початку січня мешканці відчули запах каналізації. Нині свіжопофарбована підлога має такий вигляд.

бомбосховище

"Я відчуваю тут тільки пофарбоване, так труби пофарбували, унітаз замінили. А підлога це ж жах. І воно воняє у під’їзді, запах йде дикий каналізації. І у нашому другому під’їзді, і в третьому під’їзді. Звідки ця каналізація, я не могла зрозуміти - тільки ремонт зробили", — говорить мешканка будинку Маргарита Нестреляєва.

Причиною підтоплення стала забита дворова каналізація, говорить в.о. директора комунального підприємства "Сумитеплоенергоцентраль" Едуард Кучменко: "Рівень стічних вод піднявся і затопило через ґрунт, через труби підвальне приміщення, в якому знаходиться бомбосховище". Чоловік зазначив: "Нашими спеціалістами було обстежено все приміщення, був заізольований вхід цих труб у приміщення. Насамперед дворова каналізація забилась з тих причин, що мешканці неадекватно користуються каналізаційною системою, тобто скидають туди речі, які не повинні там бути".

Рівень каналізаційних стоків у сховищі у порівнянні з першими днями, коли його помітили, нині впав. Втім, відкачувати решту та поновлювати ремонт, говорить Едуард Кучменко має не ЖЕК, який відповідає тільки за спільну власність мешканців, а власник приміщення. Бомбосховище нині перебуває на балансі міського управління муніципальної безпеки. Як повідомила речниця міської ради Ольга Семениста, на днях фахівці цього управління виїдуть на місце, аби визначитись із подальшими своїми діями.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: