Завантаження ...

Пошкоджений рашистами Охтирський музей став пілотом проєкту «Поранена культура»

Пошкоджений рашистами Охтирський музей став пілотом проєкту «Поранена культура» фото

Охтирський міський краєзнавчий музей у центрі міста, яке розташоване всього за 40 кілометрів від російського кордону і яке в перші дні війни дуже постраждало від російських бомб і ракет, більше не придатний для використання.

В аварійному стані. З забитими фанерою вікнами, зруйнованим дахом, тріснутими стінами. Пізніше міська влада і команда музею вирішуватимуть, чи можна відновити будинок кінця 19 століття. Зараз фонди музею перевезені в інше приміщення, музей має всі необхідні пакувальні матеріали, евакуаційні скрині, «першочергові експонати» підготовлені до евакуації. А на грантові кошти будинок музею законсервовано, аби він міг пережити цю зиму, повідомляє Музейний кризовий центр.

Охтирський краєзнавчий музей став пілотним епізодом нового проєкту Благодійної організації "Фонд культурної спадщини України" «Поранена культура», в якому є дві складові:

- документація досвіду музейних працівників та самих музеїв як культурних об’єктів через відеоінтерв’ю з головними дійовими особами за методом усної історії;

- діджиталізація культурної спадщини із застосуванням VR-технологій.

«З перших днів війни я відчувала колосальну підтримку Олесі Мілованової і Музейного кризового центру, тому радісно сприйняла новину про те, що ми будемо працювати в одному проєкті», - каже директора музею Людмила Міщенко.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: