Завантаження ...

У Сумах судитимуть колишнього керівника Сумського НВО

У Сумах судитимуть колишнього керівника Сумського НВО фото

Окружною прокуратурою міста Суми затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно на той час генерального директора Публічного акціонерного товариства «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання ім. М.В. Фрунзе», зловживання повноваженнями якого спричинило підприємству майнову шкоду в розмірі 25,5 млн грн, а також за фактом умисного ухилення від сплати 41,2 млн грн податків (ч. 2 ст. 364-1 та ч. 3 ст. 212 КК України).

За даними слідства, у квітні 2013 році обвинувачуваний уклав іпотечний договір з кредитною установою та передав їм під заставу все майно дитячого оздоровчого центру «Чайка», що належав науково-виробничому об’єднанню. Однак відповідно до чинного законодавства, майно дитячого закладу оздоровлення та відпочинку не може бути об’єктом звернення стягнення за борговими зобов’язаннями та не може передаватися у заставу.

Підприємство позичку не повернуло, відтак у 2021 році банк забрав дитячий оздоровчий табір у рахунок погашення заборгованості. Незаконними діями генерального директора об’єднанню завдано шкоду в розмірі 25,471 млн грн (ринкова вартість нерухомого майна оздоровчого центру).

Окрім того, будучи розпорядником коштів товариства та достовірно знаючи про нараховані зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, обвинувачуваний не сплачував податки упродовж 8 місяців. При цьому, з аналізу руху коштів товариства встановлено, що в цей період на рахунках було достатньо коштів, які були перераховані в якості оплати за товари, роботи та послуги на рахунки інших суб'єктів господарювання. Відтак у товариства була об'єктивна можливість повно і своєчасно сплатити до бюджету податок в сумі 41 226 199, 79 грн.

Досудове розслідування завершено слідчими слідчого управління Головного управління Нацполіції в Сумській області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань у Сумській області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури, повідомляє обласна прокуратура.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: