Завантаження ...

Кому на Сумщині у жовтні підвищать пенсії

Кому на Сумщині у жовтні підвищать пенсії фото

В Україні з 1 жовтня 2022 року провели планові перерахунки пенсій. Виплати зростуть у людей, старших за 70 років, та у тих, хто має великий страховий стаж.

Кому ще перерахують пенсії та наскільки – пояснює Альона Заставенко, заступниця начальника управління обслуговування громадян ГУ Пенсійного фонду України у Сумській області, пише Суспільне.

Зараз на Сумщині на обліку знаходяться 297 266 цивільних пенсіонерів і 15 759 військових пенсіонерів. 

"Зростання пенсійних виплат з початку року в області відбулося на 11,6% (447 грн). Середній розмір пенсії на Сумщині складає 4 104 гривні. Стосовно перерахунків з 1 жовтня, вони вже проведені та у жовтні пенсіонери отримають збільшений розмір пенсії. Підставою для перерахунку пенсій стало підвищення мінімальної заробітної плати на 200 грн", — розповідає Альона Заставенко, заступниця начальника управління обслуговування громадян ГУ Пенсійного фонду України у Сумській області.

За її словами, перерахунки проведено пенсіонерам, які не працюють, досягли 65 років і мають необхідний стаж роботи (30 років жінки, 35 років чоловіки). Для них пенсійна виплата не може бути нижчою за 40% від мінімальної заробітної плати. Наразі – це 2 680 грн. На Сумщині середній розмір підвищення – 41 грн.

А от людям, які працюють, та приватним підприємцям, які досягли 65 років і мають необхідний стаж роботи, пенсії перерахують після їх звільнення або закриття підприємницької діяльності.

"Пенсіонерам, яким 70-75 років, з 1 жовтня встановлюється компенсаційна виплата до 300 гривень. Вона стосується всіх. Крім того, за наявності необхідного стажу роботи, встановлюється доплата до 3 000 гривень. Тобто ця категорія пенсіонерів буде отримувати гарантовано 3 000 гривень", – каже Альона Заставенко.

Також 1 жовтня продовжено виплату компенсаційних доплат пенсіонерам 75-80 років і старше. Доплату збільшили ще з 1 березня – 456 грн і 570 грн відповідно. З 1 жовтня діє і мінімальна гарантія за наявності необхідного стажу роботи – 2,5-3 тис. грн для осіб 75-80 років, та 2,6-3 тис. грн для категорії 80+. "Мова йде про мінімальний розмір. Якщо у людини розмір пенсії більший, то, звичайно, вона буде отримувати свій розмір пенсії", – пояснює Альона Заставенко.

Для категорії осіб з інвалідністю, пенсії яких призначені відповідно до ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби" також відбудеться підвищення. Воно залежатиме від групи інвалідності: мінімальна виплата для третьої групи – 4 186 грн, другої групи – 4 610, першої групи – 5 025 грн. На Сумщині середній розмір підвищення – 589 грн.

Ще один перерахунок пенсій проведуть у грудні. Він пов'язаний із ростом прожиткового мінімуму, каже заступниця начальника управління обслуговування громадян ГУ Пенсійного фонду України у Сумській області:

"Всі масові перерахунки відбуваються без потреби звернення до пенсійного фонду. Потреба звернення залишається лише для індивідуальних перерахунків".

Сервісні центри Пенсійного фонду на Сумщині працюють у штатному режимі з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 17:15. Сервісні центри у Сумах, Шостці, Ромнах та Конотопі працюють з 8:00 до 18:00 щодня по буднях без перерви.

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: