Завантаження ...

У Сумському обласному перинатальному центрі хочуть скоротити третину персоналу

У Сумському обласному перинатальному центрі хочуть скоротити третину персоналу фото

Реформування медичної галузі розпочалося в країні три роки тому і за цей час пройшли оптимізацію чи не всі обласні заклади. Втім, свої корективи цьогоріч внесла повномасштабна війна, тож деякі лікарні виконують свої функції лише на 50%. Один із них – КНП СОР «Обласний клінічний перинатальний центр». Причина в тому, що більшість вагітних жінок виїхала в безпечні міста України чи за кордон.

Аби зберегти заклад і не накопичувати борги через значне скорочення пацієнтів, депутати обласної ради створили робочу групу з метою вивчення проблемних питань, координації дій, розробки пропозицій та рекомендацій щодо забезпечення ефективної діяльності КНП СОР «Обласний клінічний перинатальний центр». Третього жовтня відбулося перше засідання, яке пройшло під головуванням першого заступника голови обласної ради Вадима Лисого.

Депутати, директори обласних медичних комунальних закладів обговорювали питання збереження належної перинатальної служби через оптимізацію. Бо це сьогодні – найкращий шлях до раціонального використання коштів платників податків. Утримувати пусті лікарняні ліжка не логічно і не раціонально.

Вадим Лисий наголосив, що основне завдання на сьогодні – зберегти заклад як юридичну особу, водночас зекономити ресурси. «Робоча група створена в першу чергу для того, аби максимально вивчити можливі шляхи фінансової стабільності перинатального центру і направити всі зусилля, в тому числі і його керівника, на збереження закладу. Це питання потребує ретельного вивчення. Бо, попри зниження народжуваності, пологова служба – одна з найважливіших у медичній системі».

Нині в обласному клінічному перинатальному центрі за штатним розписом 308 посад, планова кількість на скорочення – 112 посад. Відповідно до свого рівня надання перинатальної допомоги підприємство уклало 11 пакетів договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій з НСЗУ. Загальна вартість договорів складає 57,5 млн грн. Але ці кошти не покривають всі потреби і на підприємстві вже виникла заборгованість.

Директор Сумської обласної дитячої клінічної лікарні Ігор Змисля запропонував скоротити видатки коштом скорочення фактичних посад; шукати шляхи збільшення дохідності за програмою медичних гарантій; запросити у МОЗ інформацію щодо змін, які передбачені у фінансуванні перинатальних центрів наступного року.

Після тривалого обговорення і за підсумками засідання робочої групи було вирішено отримати від закладу інформацію щодо штатного розпису; виплат з нарахуваннями та прогнозовану економію; план оптимізації з розрахунками відповідно до подальшого існування підприємства.

Наступне засідання Вадим Лисий запропонував провести безпосередньо у перинатальному центрі вже через тиждень, повідомили в обласній раді.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: