Завантаження ...

Помер сумський поет та письменник

Помер сумський поет та письменник  фото

Помер Василь Довжик - поет, прозаїк, актор та ведучий із Сумщини. Про це у Фейсбуці повідомив журналіст Микола Гриценко.

Сьогодні, 31 травня, на своїй Фейсбук-сторінці медійник Микола Гриценко повідомив, що помер літератор та ведучий із Сумщини - Василь Довжик. Він народився 9 червня 1943 року в селі Пристайлове Лебединського району. В останньому ж здобув першу вищу освіту, після чого навчався у Київському театральному інституті імені Карпенка-Карого. Василь працював в сільській школі с. Піски на Чернігівщині, в Бюро пропаганди художньої літератури НСПУ, в театрі «Слово». Також мав досвід роботи заступником директора Будинку літераторів в Києві. 

Митець грав на сценах театрів, брав участь у понад тридцятьох фільмах, працював на радіо, писав вірші, казки та п'єси. Довжик був автором лібрето для трьох опер та став перекладачем близько двадцяти театральних п'єс. Крім того, очолював літературно-мистецьку студію і був редактором газети "Хата". Був членом правління та приймальної комісії Національної спілки письменників України, мав звання "Заслуженого діяча мистецтв України". 

Через вторгнення російських окупантів в України, у березні евакуювався за кордон, де і помер 30 травня. 

 

"Василь Довжик... Сумно... Не стало іще одного воїна світла: відверто-життєрадісного, невтомного, юного душею, товариського, талановитого. Він покинув цей світ 30 травня далеко від свого рідного Києва та невимовно-красивої Сумщини, де Василь народився у селі Пристайловому Лебединського району. (Два місяці тому з дружиною та донечкою евакуювалися за кордон).

Заслужений діяч мистецтв України, лауреат багатьох літературних премій, поет, прозаїк, драматург, перекладач, актор, радіожурналіст, автор півтора десятка книг. Але найбільше, що було йому притаманне - неймовірна людяність, щедрість і любов. Він умів любити життя, умів цінувати друзів. Василя було багато! Багатогранного, веселого, всюдисущого! Він почувався межи свого народу, як рибина на бистрині! І ось за рік до 80-ліття Довжика не стало... Та хто йому дав би оті 80?! Молодий і одержимий, спочивай таким, дорогий наш друже!" - написав Микола Гриценко.

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: