Завантаження ...

На "Сумихімпром" витік аміаку: загроз Сумам немає

На "Сумихімпром" витік аміаку: загроз Сумам немає фото

На хімпідприємстві "Сумихімпром", що розміщується на околицях міста Суми, стався витік аміаку. Радіус зони ураження складає від 2,5 до 5 кілометрів. Про це повдомив керівник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький у Telegram.

"Увага! 21.03.2022 року. 04.30. Витік аміаку Сумихімпром!", - написав він.

Дмитро Живицький попередив, що аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

Дмитро Живицький наголосив, що для Сум наразі загрози немає: напрям вітру не на місто.

Спочатку повідомлялось, що зона ураження становить 5 км, одна згодом повідомили про її зменшення до близько 2,5 км. Враховуючи напрям вітру, під загрозою опинилося село Новоселиця.

Зараз на місці працюють аварійні бригади заводу та Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Аміак — безбарвний газ з різким задушливим запахом, вибухонебезпечний, токсичний. Він легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали і нижні поверхи будинків.

Якщо відчуваєте запах аміаку - варто дихати через зволожену марлеву пов'язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).

При отруєнні аміаком потерпілого рекомендується вивести на свіже повітря, дати теплого молока з харчовою содою, надіти ватно-марлеву пов'язку, змочену водою (краще - 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).

При потраплянні аміаку в очі - промити водою або протерти вазеліновою або оливковою олією. При ураженні шкіри - обмити чистою водою, зробити примочки з 5% розчину оцтової або лимонної кислоти.

⚠ Пам’ятка. Дії населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації з викидом (виливом) аміаку.

Аміак — безбарвний газ із різким задушливим запахом, добре розчинний у воді, вибухонебезпечний, токсичний. Аміак легший за повітря, тому для захисту необхідно використовувати укриття, підвали та нижні поверхи будинків.

Правила поведінки в умовах викиду (виливу) аміаку:

▪ виходити із зараженого району необхідно перпендикулярно напрямку вітру;

▪ якщо немає можливості вийти з району зараження, необхідно укритися в укриттях, підвалах, квартирах (будинках), попередньо загерметизувавши вікна, двері, вентиляцію (бажано тканиною, змоченою в лимонній кислоті або слабкому розчині оцту чи води);

▪ в квартирі (будинку) бажано пройти до ванної кімнати та включити душ на мілке розпилення (вода поглинає аміак із повітря), вентиляцію не включати (витягує чисте повітря та затягує забруднене);

▪ якщо чуєте запах аміаку – дихати через зволожену марлеву пов’язку (бажано змочити 5% розчином оцтової або лимонної кислоти).

Перша допомога при отруєнні аміаком:

▫ виведіть ураженого на свіже повітря;

▫ дайте йому теплого молока з харчовою содою;

▫ одягти ватно-марлеву пов'язку, змочену водою, краще 5% розчину оцтової або лимонної кислоти;

▫ при потраплянні в очі — промийте водою або протріть вазеліновою або оливковою олією;

▫ при ураженні шкіри — обмийте чистою водою, зробіть примочки з 5% розчину оцтової або лимонної кислоти.

Джерела: Суспільне Суми, сторінка Дмитра Живицького в Телеграм

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: