Завантаження ...

На Сумщині перевірять законність використання земель

На Сумщині перевірять законність використання земель фото

Голова облдержадміністрації доручив профільним структурам разом із правоохоронними органами перевірити законність використання земель сільськогосподарського призначення на території громад

Дмитро Живицький ініціював проведення спільно із представниками Нацполіції та інших правоохоронних органів виїзних «кущових» нарад в усі райони області щодо дотримання законності у сфері використання земель та інших питань забезпечення правопорядку в регіоні.

За його словами, земля залишається найбільшим природним ресурсом, який дає можливість для розвитку громад. Проте в області є угіддя, що використовуються без сплати жодної копійки податків до бюджету, а це – недоотримані мільйони гривень коштів.

 

«Такої практики більше не буде, адже земля Сумщини має працювати на жителів області, податки та відрахування за користування сільськогосподарськими угіддями мають у повному обсязі надходити до бюджетів усіх рівнів», – наголосив голова облдержадміністрації.

 

Як доповів на апаратній нараді директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Маслак, за результатами останнього моніторингу, територіальні громади Роменського і Сумського районів мають 90-100% використання сільськогосподарських угідь, Конотопського – 84%, Охтирського – 76%, Шосткинського – 37%.

З огляду на це є питання до громад щодо використання невитребуваних і неуспадкованих земельних ділянок, оформлення належним чином земель, які знаходяться в єдиних масивах і відносяться до категорії польових доріг. Зустрічаються також випадки дії угод щодо використання земель під відсотки, які не відповідають реаліям сьогодення.

 

«На сьогодні місцеве самоврядування ніяк не відділене від загальнодержавного контексту. Громади не можуть функціонувати автономно і на власний розсуд вирішувати, як користуватися земельними ресурсами. Роль і функція облдержадміністрації полягає у забезпеченні сталого і успішного соціально-економічного розвитку області в цілому. Законність та ефективність використання земель, наповнення бюджетів – завдання для всіх одне», – акцентував Дмитро Живицький.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: