Завантаження ...

На Сумщині продовжують розвивати коноплярство

На Сумщині продовжують розвивати коноплярство фото

Учасники «круглого столу» представили свої пропозиції до законопроекту МОЗу щодо регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності

Як наголосили представники Інституту луб’яних культур НААН, законодавство щодо обігу рослини коноплі наразі дуже широке, тому потребує ряду уточнень і доповнень. Правки, озвучені під час «круглого столу», стосувалися, зокрема, щодо чіткого розмежування поняття «канабіс», «медичні коноплі», «промислові коноплі», умов і квот культивування конопель, ліцензування наукової та виробничої діяльності, пов’язаної із коноплярством тощо.

За словами директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Маслака, зміни до законодавства мають враховувати інтереси всіх представників галузі коноплярства, а напрацювання і пропозиції повинні дійти і до розробників законопроекту, і до тих, хто матиме вплив на прийняття цього документу.

При цьому позиція обласної влади – підтримка діючих представників галузі коноплярства: тих, хто вирощує технічні коноплі і тих, хто переробляє їх на первинному та вторинному рівнях. Тому для ефективного розвитку галузі слід дещо роз’яснити акценти стосовно саме промислових конопель.

Окрім того, посадовець додав, що голова облдержадміністрації Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ виступив з ініціативою створення робочої групи для розробки Концепції Державної програми розвитку коноплярства на наступний період.

Вона буде відображати бачення комплексного розвитку галузі. Це розвиток науки, зокрема селекція, насінництво, вирощування технічних конопель, позиція аграріїв, які мають долучатися до збільшення посівних площ цієї культури, а також інтереси переробників культури в різних сферах і напрямках. Наразі розроблений перший варіант документу, який постійно допрацьовується і удосконалюється.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: