Завантаження ...

У Сумах розповіли про порядок надання житла дітям-сиротам, затверджений новою постановою КМУ

У Сумах розповіли про порядок надання житла дітям-сиротам, затверджений новою постановою КМУ фото

У міській раді відбувся брифінг з питання забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.



У міській раді відбувся брифінг з питання забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Про порядок та умови надання субвенції з держави, що дозволить придбати житло для ДБСТ, а також виплатити грошову компенсацію певній частині дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування розповіли начальник управління «Служба у справах дітей» Валерія Подопригора та начальник управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» Алла Стрижова.

Як зазначила Валерія Подопригора, механізм надання та використання субвенції затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 615.

Для осіб віком від 16 до 23 років за рахунок субвенції виплачується 100% граничної вартості житла; від 23 до 35 років – 70% граничної вартості житла; старше 35 років – 30% граничної вартості житла. Решта відсотків може бути сплачена за рахунок особистих коштів особи, коштів місцевого бюджету, благодійних коштів від юридичних і фізичних осіб та з інших джерел, не заборонених законодавством.

Гранична вартість помешкання становить 612 тис. грн, для осіб з інвалідністю – 809 тис. грн.

Серед обов'язкових вимог, які дозволяють громадянам претендувати на компенсацію на придбання житла, – підтверджений статус дитини-сироти чи дитини позбавлених батьківського піклування та відсутність власного помешкання.

«Створена регіональна комісія (обласна) з питання розподілу субвенції та місцева комісія при виконавчому комітеті міської ради. Служба у справах дітей координує цю діяльність, і основними напрямками було визначено утеплення приміщення ДБСТ і надання компенсації на придбання квартир з числа осіб дітей-сиріт. Кошти субвенції пропорційно розподіляються відповідно до регіональної черги», – зауважила Валерія Подопригора.

Так, Валерія Подопригора поінформувала, що у 2018 році за кошти субвенції було придбано житловий будинок для ДБСТ та квартиру для дитини-сироти, у 2019 році придбали дві квартири, у 2020 році завдяки співфінансуванню державного і місцевого бюджетів для ДБСТ придбали будинок.

Зі свого боку, начальник ЦНАПу Алла Стрижова, повідомила, що управління, відповідно до повноважень щодо розподілу і приватизації житла, проводить інвентаризацію списку осіб, які потребують поліпшення житлових умов.

Зокрема, в громаді в черзі на житло перебуває 133 особи з числа вищевказаної категорії громадян.

«Нами особисто направлені листи таким особам. Усі особи, які стоять у черзі на житло повинні оновити свої облікові справи. Для цього в ЦНАПі необхідно взяти довідку про реєстрацію місця проживання і звернутися до фахівців управління», – зазначила Алла Стрижова, наголосивши, що подібна робота проводиться і в старостинських округах.

Зауважимо, постанова ухвалена на постійній основі, тож ті особи, які цього року не потрапили в чергу матимуть можливість отримати компенсацію пізніше. За компенсовані кошти особа повинна придбати житло протягом року. Якщо за рік не придбано житло, гроші повертаються до державного бюджету.

За більш детальною інформацією стосовно даного питання можна звернутися до фахівців управління «Служба у справах дітей» за адресою: вул. Харківська, 35, або ж за телефонами: 70-19-15, 70-19-16.

Також, вичерпні відповіді можуть надати спеціалісти ЦНАПу за адресою: вул. Горького, 21.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: