Завантаження ...

Сумщина вшанувала день пам’яті жертв політичних репресій

Сумщина вшанувала день пам’яті жертв політичних репресій фото

Голова Сумської облдерж- адміністрації Василь Хома звернувся до жителів Сумщини, закликавши їх не забувати причини, обставини та наслідки масових політичних репресій 1937-1938 років



Голова Сумської облдержадміністрації Василь Хома звернувся до жителів Сумщини, закликавши їх не забувати причини, обставини та наслідки масових політичних репресій 1937-1938 років

«Щорічно у третю неділю травня вся Україна, а разом з нею і Сумщина, вшановує пам’ять жертв політичних репресій. Збереження пам’яті про невинні жертви більшовицького режиму є нагадуванням і застереженням для майбутніх поколінь українців – немає нічого страшнішого від тоталітарного режиму», – зазначив Василь Хома.

За його словами, наслідки репресій в Україні страшні. Тисячі замордованих, сотні тисяч скалічених доль. Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КДБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.

За період «Великого терору» у 1937-1938 роках на території УРСР було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та виправно-трудових таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %).

Загальна кількість репресованих (згодом реабілітованих) уродженців або мешканців Сумщини становить, орієнтовно, майже 20 тисяч осіб. Кожний четвертий з усіх репресованих мешканців області позбавлений волі на 10 або більше років, більше ніж кожний п’ятий – підданий вищій мірі покарання.

«Сьогодні наша українська держава переживає складні часи. На українських територіях, загарбаних окупантом, застосовуються репресії проти українців, кримських татар, усіх, хто вважає Україну своєю Вітчизною. Тому для нас життєво необхідно подолати гібридні загрози з боку Російської Федерації. Ми повинні пам’ятати нашу історію і бути сильними, – наголосив голова облдержадміністрації. – У цей день важлива загальнонаціональна єдність всіх українців у спільній праці на благо і процвітання нашої країни. Непохитної віри усім нам у щасливе майбутнє рідної України».

Довідково

День пам’яті жертв політичних репресій – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. Відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року № 431/2007 «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років» з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Найкривавішою сторінкою репресій радянської доби став «Великий терор» – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937-1938 роках з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства».

Наслідками комуністичного терору 1930-х років в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

Політичні репресії тривали весь час існування комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, зокрема, масова депортація кримських татар, антирелігійна кампанія, боротьба з рухом шістдесятників, дисидентським рухом тощо.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: