Завантаження ...

В СНАУ обговорили перспективи переходу тваринництва та переробки на виробництво молока А2

3 лютого у Сумському національному університеті відбувся семінар-нарада “Створення унікальних мікропопуляцій молочної худоби в Сумській області”



3 лютого у Сумському національному університеті відбувся семінар-нарада “Створення унікальних мікропопуляцій молочної худоби в Сумській області”, який об’єднав представників влади, науковців, малого та середнього бізнесу.

Основною темою семінару стало збереження та розвиток тваринництва на Сумщині, як перспективного напряму сільського господарства, здатного забезпечити надходження до бюджету та збільшення кількості робочих місць у громадах області. Сьогодні саме ця галузь є визначальною для бюджетів та розвитку агропромислового комплексу. Однак, як зауважив директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА, останнім часом спостерігається тенденція до зменшення поголів’я великої рогатої худоби.

Подолати це явище може Стратегія регіонального розвитку, у розробці якої безпосередньо брав участь заступник голови СОДА Віталій Максименко. Він зауважив, що в програмі передбачено щонайменше 1 млрд грн на відшкодування вартості закупки племінних тварин та побудову об’єктів тваринництва. Крім того, передбачена побудова 4 мінізаводів з переробки молока та повноцінного заводу сухого молока. Щодо останнього, за словами ректора СНАУ Володимира Ладики, розроблений інвестиційний проєкт, який розглядається спільно з партнерами з Китайської Народної Республіки.

У цьому контексті ще більшого значення набуває розширення виробництва молока А2. Як зазначив доктор медичних наук, професор Київського медичного інституту ім. Богомольця Віктор Досенко, сьогодні користь саме молока від корів з генотипом А2 визнана у всьому світі. За його словами, історично всі корови мали саме генотип А2, однак внаслідок мутації він був замінений на генотип А1, що сприяє виникненню ряду фізіологічних порушень в організмі людини. Так, вченими встановлено залежність виникнення нервових захворювань, порушень з боку шлунково-кишкового тракту, цукрового діабету І типу, синдрому раптової смерті немовлят із вживанням молока з генотипом А1.

На думку експерта, харчування дітей, а особливо грудного віку, має здійснюватися виключно з використанням молока А2.

Про те, як практично впровадити виробництво молока А2 розповів сумський підприємець, власник сироварні O`BEREG – партнера СНАУ – Володимир Опришко. Він розповів про ризики та виклики такого виробництва, однак підкреслив, що перехід тваринництва на вирощування корів з генотипом А2 – це питання не завтрашнього, а сьогоднішнього дня, і сумські підприємці мають усі шанси в найближчі 5-6 років мати виключно корів, що дають “ангельське молоко”.

Підсумовуючи зустріч заступник губернатора Віталій Максименко запевнив, що Сумська обласна держадміністрація зацікавлена у розвитку тваринництва та запропонував найближчим часом провести ряд зустрічей, щоб налагодити партнерство у розвитку тваринництва та переробки молочної продукції.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: