Завантаження ...

Як отримати житлово-комунальну субсидію в 2020 році

До початку опалювального сезону залишається все менше часу, а у справі оформлення субсидії є зміни. Кому призначається субсидія? Як обчислюється субсидія цього року? Як оформити субсидію?



До початку опалювального сезону залишається все менше часу, а у справі оформлення субсидії є зміни. Кому призначається субсидія? Як обчислюється субсидія цього року? Як оформити субсидію? На ці та інші питання надає роз’яснення Міністерство соціальної політики України

Усім домогосподарствам, які отримували субсидію в опалювальному сезоні 2019/2020 років, субсидія буде перепризначена автоматично. Також її повинні призначити, але після особистого звернення людини, звільненої з роботи в період карантину (після 12 березня 2020 року) за ст. 40 п. 1 КЗпП і зареєстрованої в службі зайнятості.

Тепер при визначенні сукупного доходу сім'ї враховують зарплату всіх працездатних членів сім'ї, стипендію, допомогу з безробіття, грошові перекази з-за кордону, виплати фондів соцстрахування, задекларовані доходи, доходи фізичних осіб-підприємців. Для жителів сіл враховують також доходи від реалізації молока (30% доходів). Цього року враховують також житлові субсидії й пільги на оплату ЖКП, придбання палива та скрапленого газу; грошове забезпечення військовослужбовців, за винятком тих, які знаходяться в зоні ООС.

Звертаємо вашу увагу, що до сукупного доходу сім'ї не включають: суму, яка виплачується одноразово при народженні і усиновленні дитини - 10320 грн; держдопомогу дітям-сиротам; аліменти; відсотки за депозитами, допомога від благодійних організацій; адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам на проживання і оплату житлокомпослуг; разову виплату при присвоєнні статусу «Мати-героїня»; компенсацію в рамках послуги «муніципальна няня»; соцдопомогу з надбавкою на догляд за дитиною з інвалідністю I групи підгрупи А (що потребує постійного догляду).

Обов’язковий відсоток платежу для кожної сім’ї залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу та визначається індивідуально за єдиною формулою: середньомісячний дохід домогосподарства в розрахунку на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 1 січня 2019 – 1853 грн; з 1 січня 2020 – 2027 грн.), отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%.

Для призначення житлової субсидії подаються документи: заява про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі; декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за формами, встановленими Мінсоцполітики.

Заява та декларація можуть бути надіслані структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника поштою або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики (subsidii.mlsp.gov.ua) або інтегровані з ним Інформаційні системи з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Важливо знати, що у разі отримання надісланих з використанням засобів телекомунікаційних систем заяви та декларації, в яких відсутній кваліфікований електронний підпис, житлова субсидія призначається лише після підписання заявником зазначених документів у паперовій формі протягом місяця з дня подання заяви та декларації в електронній формі.

Зауважуємо, що через нові правила нарахування житлово-комунальних компенсацій в 2020 році, право на отримання субсидії втратили наступні категорії громадян: орендодавці, які не задекларували доходи від здачі майна в оренду; особи, які вчинили одноразову покупку або оплатили послуги вартістю понад 50 тисяч гривень; володарі автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше 5 років (виняток становлять мопеди або машини, видані соцорганами); особи, які протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією отримали спадщину або іншим законним спосіб набули право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб; боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн); власники житлових приміщень з великою квадратурою: площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку – 200 кв. м (обмеження не поширюється на дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї); особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні (таким громадянам органи УПтаСЗН автоматично зараховують в дохід три прожиткові мінімуми, що істотно знижує ймовірність нарахування субсидії).

Комунальна субсидія надається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців. Періоди року, які використовуються для розрахунку субсидії: на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня

Довідково. Надання субсидії з оплати житлово-комунальних послуг регулюється Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №848.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: