Завантаження ...

Програма «U-LEAD з Європою» – надійний партнер громад Сумщини

На цьому керівниця Сумського регіонального офісу Програми U-LEAD Марина Лобова наголосила під час онлайн-заходу «День відкритих дверей»



На цьому керівниця Сумського регіонального офісу Програми U-LEAD Марина Лобова наголосила під час онлайн-заходу «День відкритих дверей», який був організований для потенційних об’єднаних громад області, що з’являться на мапі після жовтневих виборів

За її словами, майже чотири роки поспіль Програма U-LEAD працює з громадами у кожному з регіонів країни, зокрема й на Сумщини. Вже досягнуто спільно з громадами певних результатів, ще багато цікавих проєктів – попереду.

«Програма U-LEAD – наш постійний та надійний партнер. Ми маємо технічно оснащений та відремонтований ЦНАП за підтримки Програми, на нашій території втілено проєкт «Е-Рішення для громад». А ще були дві навчальні поїздки по Україні на туристичну тематику та в Німеччину з метою вивчення закордонного досвіду. Як результат поїздок – розроблено «План мобільності Чернеччинської громади на 2020-2030 роки», – розповідає голова Чернеччинської ОТГ Роман Бублик.

Лідер цієї об’єднаної громади розповів, що навіть під час пандемії Програма надавала його громаді підтримку у вигляді скриньок здоров’я. «Ми вдячні за постійну підтримку та консультування онлайн та офлайн. За корисні семінари на яких наші фахівці стають більш професійними», – зазначив він.

Сумським регіональним офісом розроблено 13 стратегій розвитку територій ОТГ, 3 – в процесі розробки. Командою офісу здійснено юридичну допомогу в напрямку укладання 57 міжмуніципальних угод між громадами за напрямками адміністративних послуг, соціального захисту, інклюзії поводження з ТПВ. Також, розроблено спільно з обласною державною адміністрацією програму підтримки міжмуніципального співробітництва громад на 3 роки.

«З першого дня створення Краснопільської ОТГ Сумський регіональний офіс надавав консультативну та юридичну допомогу нашій громаді. За що громада дуже їм вдячна. Ми маємо сучасний, відремонтований та технічно оснащений ЦНАП за підтримки Програми, а це 10 створених робочих місць та 190 адмінпослуг населенню, – розповіла секретар Краснопільської селищної ради Ірина Юхта. – За юридичною підтримки команди офісу уклали 26 міжмуніципальних угод, розробили та ініціювали втілення проєкту будівництва «Центр безпеки громад», а ще маємо стратегію розвитку та розроблений статут об’єднаної територіальної громади».

Тему підтримки проєктів можна виділити окремим пунктом. Здійснено допомогу в написанні проєктних заявок на ДФРР (27), секторальну бюджетну підтримку за кошти ЄС (17), інфраструктурну субвенцію (30), донорські програми (35). Для ОТГ було організовано 19 заходів з розвитку проєктної діяльності в ОТГ у яких взяли участь понад 600 учасників.

Щодо інших напрямків підтримки від Програми, зазначає Марина Лобова, серед них енергоменеджментво ОТГ(Краснопільська, Тростянецька ОТГ), державно-приватне партнерство (Тростянецька ОТГ), створення аналітичних порталів (Березівська ОТГ, Глухівська територіальна громада) та підтримка у створенні ЦНАП (11 громад вже відкрили).

Окремої уваги заслуговують навчальні стаді-тури в інші регіони країни та закордон. Відбулося 8 навчальних поїздок до країн-членів ЄС (Польща, Німеччина, Естонія, Латвія, Швеція) та 39 навчальних поїздок до інших областей України на тему освіти, водопостачання та водовідведення, ЖКГ, приватно-державного партнерства, туризму, транспортної інфраструктури, система безпеки та медицини.

«На сьогоднішні, під час пандемії COVID-19, ми призупинили навчальні тури, але після її завершення – плануємо відновити використання цього інструменту. Адже він демонструє гарної результати, після поїздок громади намагаються впроваджувати побачене на своїх територіях», – розповідає Марина Лобова.

За її словами, Програма продовжує роботу за всіма зазначеними вище напрямками з усіма 51 ОТГ Сумщини, а також надаватимемо консультативну допомогу щодо процедур об’єднання та приєднання, встановлення ставок місцевих податків та зборів, процедур міжмуніципального співробітництва тощо.

«Ми й надалі будемо готувати для громад аналітичні матеріали про фінансові втрати місцевих бюджетів внаслідок COVID-19, контрактування закладів охорони здоров’я та НСЗУ, виконання бюджетів ОТГ, розрахунку фінансових показників закладів охорони здоров’я ЦРЛ в умовах реформування, використання інфрастуктурної субвенції тощо», – підсумовує Марина Лобова.

Щодо потенційних ОТГ, що будуть створені після жовтневих виборів – вже у планах індивідуальні, комплексні консультації та семінар «Перші кроки для новостворених ОТГ»:порядок проведення першої сесії, реорганізація ОМС, кадри, бюджет, майнові питання.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: