Завантаження ...

Поліція Сумщини застерігає громадян бути обережними під час покупок товару через Інтернет

Лише протягом останнього тижня до працівників Тростянецького відділення поліції звернулося дві мешканки міста, які повідомили про скоєння стосовно них шахрайських дій.



Лише протягом останнього тижня до працівників Тростянецького відділення поліції звернулося дві мешканки міста, які повідомили про скоєння стосовно них шахрайських дій. Псевдопродавці виманили у жінок грошей на загальну суму близько 5 тисяч гривень.

З заявою про скоєння шахрайських дій в поліцію звернулася 59-річна жителька Тростянця. Вона повідомила, що в одній з соцмереж, у місцевій групі «Куплю-продам», знайшла оголошення з пропозицією про продаж за привабливою ціною дров. За вказаним номером телефону зв’язалася з продавцем та домовилася з ним про угоду. Продавець запевнив, що доставить товар, однак висунув вимогу перерахувати 4300 тисячі гривень на його номер банківської картки. Заявниця умову виконала, проте автор оголошення, ледве отримавши переказ, перестав виходити на зв’язок.

З подібним повідомленням до поліції звернулася ще одна жінка, 23-річна жителька райцентру. Вона повідомила, що в пошуках пропозиції на одній з популярних інтернет-платформ знайшла оголошення про продаж жіночих сумок. Аби придбати уподобаний аксесуар, вона зателефонувала продавцю. Той запевнив, що готовий надіслати запитуваний дівчиною товар, однак угода можлива виключно при умові повної передоплати. Громадянка переказала на продиктований їй рахунок необхідну суму, проте сумки так і не дочекалася: отримавши гроші, «продавець» перестав виходити на зв’язок. Зрозумівши, що стала жертвою шахрайства, потерпіла звернулася до поліції.

«В поліції за обома цими фактами відкрили кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», в рамках яких проводяться всі необхідні слідчі дії для встановлення осіб шахраїв, - коментує ситуацію Дмитро Станішевський, начальник Тростянецького відділення поліції. – Ми вкотре закликаємо громадян бути обачними під час спілкування з незнайомцями, особливо тоді, коли мова заходить про придбання товару через Інтернет. При замовленні покупки не слід погоджуватися на повну чи навіть часткову передоплату – в цьому випадку немає жодної гарантії, що ви взагалі отримаєте свій товар. Ми радимо розраховуватися за покупку через послугу «накладний платіж» - під час отримання посилки, попередньо перевіривши її вміст».

Правоохоронці нагадують: чи не кожне друге оголошення на сайтах купівлі-продажу товарів розміщується саме аферистами. Тож будьте обачні та уважні, і тоді вам не доведеться бути жертвою шахраїв.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: