Завантаження ...

Наступна жертва – міський голова Сум, Мінаєв

Основним ноу-хау змін є те, що депутати можуть 2/3 голосів відправити мера у відставку і при цьому не проводити вибори міського голови – його функції виконуватиме секретар ради. Журналісти пов’язують це з ситуацією в Києві, але як на мене це ще не все у цій справі.

Леся Оробець

Натрапила у ЗМІ на інформацію про те, що Кабмін затвердив та планує у найближчий час подати на розгляд ВРУ законопроект «Про внесення змін до Законів України «Про місцеве самоврядування» та «Про вибори депутатів ВР АРК, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів». Основним ноу-хау змін є те, що депутати можуть 2/3 голосів відправити мера у відставку і при цьому не проводити вибори міського голови – його функції виконуватиме секретар ради. Журналісти пов’язують це з ситуацією в Києві, але як на мене це ще не все у цій справі.

В Києві насправді Черновецький зовсім не страшний існуючій владі. Він на гачку кримінальних справ свого оточення. «Молода команда» наживалася не по-молодому, а з розмахом. Вся його фракція голосує синхронного з регіоналами і виконує функцію опори «київського міськ(губер)натора» О.Попова. Сам Черновецький має єдиний козир – піти у відставку. Тим самим створивши майданчик для всіх абмітиків у владі – від Тимошенко і до Тігіпка – дає можливість їм посісти місце Київського мера. Але тоді у Черновецького пропадає весь запас недоторканості і він перестає бути потрібним. Що робить з такими влада – чітко видно по долі кримського екс-прем’єра Гриценка. Тому, щось мені підказує, не буде він цього робити. Та й кияни скоріше віддадуть свій голос Кличку, аніж «гастролерам», які вже встигли їм набриднути.

Тому удар націлений дещо на інше – на самостійних міських голів, здатних проводити власну політику. А ще більше – проти тих, хто консолідує навколо себе інших і добивається позитивних змін. Не секрет, що важливу роль у лобіюванні накладання вето на містобудівельні ініціативи уряду та великих забудовників зіграли саме мери. Не будемо розбирати причини, які змусили їх так вчинити, факт залишається фактом – мери можуть і на повну використовують цю можливість – грати власну партію. А це – альтернатива. А це – те, чого існуюча система влади не розуміє і боїться.

Як результат – законопроект, який може забрати у виборців право мати голову власної громади. Адже заміна мера на секретаря – це заміна обраного і незалежного на людину повністю залежною від ради. При потребі, змінити секретаря можна будь-коли, була б політична воля.

Які ж міста потраплять під роздачу у разі прийняття цього законопроекту? Перш за все, Запоріжжя. Екс-бютівець Сін у самому серці «біло-блакитних» явно не влаштовує нікого. В першу чергу свого головного конкурента, по за дивним зівпадінням секретаря ради, регіонала Кальцева. За допомогою цього законопроекту останній зможе таки здійснити мрію і стати хоча б не мером, так в.о. Благо 61 депутат з 90 (а це 2/3 + 1) у регіоналів у Запоріжжі є.

Наступна можлива жертва – міський голова Сум, Мінаєв. Так, тут буде важче, бо його власна фракція «Рідне місто» має майже половину (36 з 76) депутатів. Втім секретареві ради від регіоналів Мовчану достатньо консолідувати всі решта сил (в існуючих умова це не важко) + «мотивувати» 10 депутатів від «Рідного міста». Зважаючи на різношерстність останнього це не так вже й важко. Зрештою, навіть сама ймовірність можливості відставки може зробити мера куди поступливішим. Під таку саму ситуацію можуть потрапити мери Черкас (Одарич, Партія вільних демократів, секретар – регіонал Горкун), а якщо піднапрягтися (зважаючи на провінційні українські реальності, уявити місцеву коаліцію ПР та БЮТ у додатку з усіма міноритаріями дуже легко) більшість мерів-нерегіоналів. І обласними центрами тут не обійдеться – дуже вже смачні землі і в районних містечках залишилися.

Правда, цю ж саму схему можуть використати для підтримки просування своїх ініціатив і ідейні опоненти. Перш за все – ВО «Свобода» у Львові (голова Садовий проти секретаря свободівця Павлюка) та Франківську (Анушкевічус проти секретаря свободівця Марцинківа). Хлопцям і голосів, і настирливості точно вистачить. А несвободні міські голови їм явно не на руку.

Тому законопроект, ініційований Кабміном, може відкрити скриню Пандори. При цьому у мене є чудовий засіб, як зробити цей механізм справді дієвим та контролюючим. Треба внести невеличку правку – якщо міськрада відправляє мера у відставку (ну не можуть два обрані громадою інститути співпрацювати, ну ніяк) – будь-ласка, перевибори як міського голови, так і ради. Або вчіться співпрацювати на користь громади яка, вас обрала, або – немає чого штани мучити і крісла просиджувати. Для скептиків, саме така система діє у Італії. І, здається, діє непогано. Хоча маю повне розуміння, що таку новацію сучасна влада не підтримає – мета не та. Тому ми й у результаті матимемо не більш ефективні, а більш слухняні місцеві еліти. Цікаво, що будуть переділювати після великого переділу міст?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: