Завантаження ...

Чи дружать сумські студенти зі спортом? (ОПИТУВАННЯ)

Чи дружать сумські студенти зі спортом? (ОПИТУВАННЯ)  фото

«От, в наші часи було…», – так зазвичай невдоволено бурчать люди похилого віку, дивлячись на молодь. Звісно, це фраза на всі віки, і кожне покоління буде відмінним від наступного: за звичками, за менталітетом, за стосунками і за відношенням до власного здоровʼя і фізичної форми. Про останнє зараз і поговоримо.

Сучасний спосіб життя, засилля гаджетів, соцмереж та онлайн-усамітнення молоді часто грають з неї злий жарт, адже все це доволі негативно впливає на фізичний стан. І безумовно, без спорту тут не обійтись, якщо хочеш тримати себе у гарній фізичній формі.

Отже, давайте детальніше розглянемо, яку роль відіграє спорт у житті сумської студентської спільноти, і як це впливає на їхнє самопочуття і благополуччя. Ми провели невеличке опитування серед студентів Машинобудівного фахового коледжу СумДУ та дізналися, що для них значить спорт.

Студентам потрібно було відповісти на 3 легких запитання:

  • Як Ви ставитесь до спорту?
  • Чи підтримуєте Ви себе у формі? Якщо так, то як?
  • Дайте поради, як Ви вважаєте потрібно підтримувати власне тіло в тонусі?
 

Карина Завдов'єва

 
 

«Я люблю займатися спортом, він є вагомою частиною мого життя. Здається, що завдячуючи йому, я психологічно відпочиваю та наче відпускаю усі проблеми, які мене хвилювали».

«Для мене, регулярність – запорука успіху, тому й спортом займаюся без великих інтервалів. Раніше відвідувала секції з баскетболу та волейболу, а також декілька разів на тиждень ходила до тренажерного залу. Проте, зараз я займаюся домашніми тренуваннями».

«Аби підтримувати власне тіло в тонусі, у першу чергу, потрібно слідкувати за своїм харчуванням: не вживати багато смаженої їжі, мінімізувати вживання цукру, а також не зловживати снеками та швидкими вуглеводами. І ще однією складовою для бажаної фізичної форми, звичайно, є спорт: можна не робити якісь серйозні фізичні навантаження, а просто більше гуляти на свіжому повітрі пішки або ж проводити час катаючись на велосипеді тощо»

Савченко Єгор

 
 

«Думаю, що не зможу жити без спорту, бо він допомагає мені відпочивати як морально, так і психологічно. Завдяки йому, мій стан залишається стабільним, а зміни тіла – мотивують цінувати життя та виконувати власні бажання й обіцянки самому собі».

«Уже півроку я займаюсь у тренажерному залі 2 рази на тиждень, і просто у захваті від власного самопочуття. Відверто кажучи, хотілося б і більше, але зовсім немає часу. Головна моя ціль зараз – збільшення ваги. Взагалі, це досить складно, але, тим не менш, я маю власну структуру харчування, яка допомагає мені у досягненні моєї цілі».

«Стосовно порад підтримання форми, найголовніше – це ваше харчування. Потрібно добре харчуватися, не зловживати алкоголем та відповідально підходити до фізичних вправ. Якщо ти маєш певні проблеми зі здоровʼям, то краще займатися з тренером».

 

Шиян Єлизавета

 
 

«Для мене, з самого дитинства, спорт – це запорука життя. Мій тато вчитель фізичного виховання, тож я завжди проводила час активно і з користю для здоров’я. Займалася легкою атлетикою та волейболом. У майбутньому хочу займатися активними силовими тренуваннями задля підтримки тіла в тонусі».

«На жаль, на сей момент я не можу займатися спортом через проблеми зі здоров’ям».

«Людям, які хочуть знизити вагу, потрібно починати з самого малого. Це активна ходьба впродовж дня, відвідування спортзалу з тренером, який контролює правильність виконання вправ та заміну ліфта на ходьбу по сходах. Для багатьох людей, тренування йдуть від власної ініціативи та бажання тримати своє тіло у формі. Тож немало важливо слідкувати за своїм харчуванням: за користю та якістю продуктів. Поради від мене: активні тренування, ходьба та правильне харчування».

 

Віталій Павленко

 
 

«Взагалі захоплююсь усіма видами спорту, але футболом якось найбільше. З 2017 року вболіваю за «Борусію Дортмунд» – це професіональний німецький футбольний клуб. Окрім цього, люблю спостерігати за біатлоном та рестлінгом».

«Якщо говорити про професійний спорт, то ним я не займаюсь. Якось не лежить поки що душа. Інколи можемо вийти з друзями пограти у футбол, коли погода це дозволяє».

«Щоб підтримувати своє тіло в тонусі – треба не сидіти вдома. Вийти на свіже повітря і почати рухатися: біг, ходьба, їзда на велосипеді, або ті ж самі активні види спорту – дуже класно впливають на фізичний стан. До того ж, завдяки цьому можна знайти нових друзів та однодумців».

 

Симутін Олексій

 
 

«Я не цікавлюсь спортом. Розумію його важливість та актуальність у нашому житті, проте не є фанатом. Я можу пограти зі знайомими в якусь спортивну гру, але навряд чи буду робити це регулярно або слідкувати за спортивними новинами».

«Професійним спортом я не займаюсь. Обходжусь фізичними вправами вдома, мені вистачає. Чесно кажучи, ніколи не хотілося пов’язувати своє життя з професійним спортом. Мені це, елементарно, не цікаво. Тим не менш, закрадаються думки стосовно того, щоб у майбутньому почати відвідувати тренажерний зал».

«Безумовно підтримувати власне тіло в тонусі дуже важливо. В першу чергу – це наше здоров‘я. Наша фізична активність впливає на велику кількість біологічних факторів: нормальну роботу органів, імунітет, захворювання від малої кількості фізичних навантажень тощо. Спорт – це не тільки про інтерес, а й про наш стан. Якщо хочете почувати себе краще та турбуватись про власний організм, спорт – необхідна міра».

 

Демченко Анастасія

 
 

«Я дуже позитивно ставлюся до спорту. Думаю, що за допомогою тренувань ви можете «очистити» власні думки та голову. До того ж, емоційно відновитися».

«Ще з самого дитинства я дуже захоплювалась легкою атлетикою та приймала участь у шкільних змаганнях. Якщо говорити про сьогодення, то іноді я прокидаюсь рано вранці та йду на пробіжку по місцевому парку. Після цього мій день повністю заряджений енергією та гарним настроєм».

«Хоча я і не кваліфікований спеціаліст, але вважаю, що дуже корисним буде хоча б три рази на тиждень йти на пробіжку або інше навантаження на м‘язи. Також не забуваємо про шкідливі звички та те, що наше здоров’я не довговічне. Пам’ятайте, що без правильного харчування та корисної їжі, ваш організм не буде триматись у гарному тонусі».

 

Єфіменко Діана

 
 

«Я вважаю спорт невід'ємною частиною власного життя».

«Як би я не хотіла змінити власне становище – у мене немає змоги займатися спортом у даний момент, хоча й намагаюся це змінити. Раніше я займалася активними вправами щодня і планую цього досягти знову».

«Я вважаю, що для підтримки тонусу тіла важливо поєднувати здорове харчування з регулярною фізичною активністю. Також варто враховувати свої особисті можливості та обмеження, й обирати вид фізичної активності, яка приносить задоволення. Перед тим, як розпочати будь-яку програму тренувань або зміну режиму харчування, будь ласка, проконсультуйтеся з лікарем або фахівцем з фітнесу, щоб отримати індивідуальні поради, актуальні до Вашого стану здоров'я».

Власенко Євгеній

 
 

«До спорту ставлюсь виключно позитивно. Ця сфера життя не лише забезпечує здоров'я людей, а також працевлаштовує велику кількість спеціалістів: спортсменів, тренерів, організаторів, журналістів тощо. Така діяльність може бути віддушиною, яка дозволить людям зняти емоційне навантаження. Тож, так, я люблю спорт і все, що з ним пов'язано».

«Я займаюсь у тренажерному залі недалеко від дому. Атмосфера там мотивує мене завзятіше тренуватися та не відволікатися на власні проблеми. Окрім цього, я граю у баскетбол по вихідним, – це не лише фізична активність, а також і крутий досвід спілкування з новими людьми в соціумі».

«Усе, що потрібно для підтримання здорового тіла – це мотивація. Тренажерна зала чи інвентар – це зовсім не обов'язкові чинники. Існує купа вправ, приділивши яким десять хвилин в день, ви вже отримаєте результат. Просто встановіть собі мету і системно йдіть до неї. Головне розуміти, що ніколи не пізно починати».

 

Бербушенко Діана

 
 

«Дуже серйозно ставлюся до спорту, бо активний спосіб життя – це запорука здорового, а головне, підтриманого тіла».

«Так, я займаюся спортом, хоча й не часто, але так. Найбільше полюбляю займатися спортом вдома. Залишившись наодинці з собою, я відчуваю своє тіло, і це допомагає мені розвантажити накопичені проблеми у власних думках».

«Безумовно потрібно підтримувати власне тіло в тонусі, саме так ваш фізичний стан залишатиметься в гармонії з психологічним. Для того, щоб залишатись у формі, необхідно частіше рухатись, фізично навантажуватись, а також вживати більше води, адже вона є складовою частиною нашого тіла».

 

Ольга Ларіонова

 
 

«Пристрасть до спорту у мене з дитинства, але й з тим невеличкий контраст через великі випробування упродовж життя. Почала з бальних танців, а закінчила спортивною гімнастикою через вихователів та тиск, який був усюди. Ці переломні моменти змусили мене опустити руки та більше не намагатися взятися за якийсь вид спорту. Тим не менш, як показав досвід, без нього мені не обійтись».

«З 2020 року, коли почався карантин коронавірусу, нам потрібно було займатися вдома, через що у мене почалися проблеми зі здоров’ям: погіршився зір, поява скаліозу на пару з головним болем. Відвідавши відповідних лікарів, мені сказали, що мої головні болі саме від мого сколіозу, який треба якнайшвидше лікувати. Лікувати, звичайно, що спортом.  Лікування полягало у щоденних вправах на спину, або простими словами зарядкою. Тим самим я повинна була зробити м’язовий корсет, який би тримав мою спину. Відверто кажучи, раніше я спорт не дуже любила, не стільки через те, що треба себе навантажувати, а скоріше через те, що у мене потім не залишалося часу на себе та свої хобі. Але згодом я зрозуміла, що якщо захотіти, то можна встигнути все – головне правильно розпланувати час. Саме в йозі мені подобається усе: техніка дихання, медитаційні нотки, терапевтичний ефект (суб’єктивно), методи навантаження на тіло. Йога нагадує мені танець, тендітний і водночас інтригуючий».

«У будь-якій справі головне регулярність. Якщо ви почали займатися спортом і маєте на меті не тільки покращити свій зовнішній вигляд, але й стан здоров’я, то обов’язково потрібно займатися регулярно. Неважливо де: вдома чи в спортзалі. Для новачків я б радила експериментувати з видами спорту. Саме через експерименти, в один із періодів свого життя, я зрозуміла, що мені подобається більше зранку бігати, а тренажери я недолюблюю. Потім я відкрила для себе йогу, і тепер займаюся нею. Можливо, далі я почну займатися чимось іншим, хто зна. Тож важливо: експерименти та регулярність».

 

Яценко Мілена

 
 

«Я дуже люблю спорт та мистецтво, тож я змогла це поєднати в одному занятті — танцях. Мені вже доволі важко уявити своє життя без них, оскільки кожен мій день обов'язково включає в себе тренування».

«Я займаюся спортом як самостійно вдома, так і в залі. Іноді важко себе змусити щось робити, але танці потребують фізичної підготовки, тому доводиться пересилювати себе».

«Тренування мають бути систематичними та ввійти в буденне життя, бо якщо відсутня систематизація, то не буде і самодисципліни».

 

Майсун Денис

 
 

«Я з самого дитинства був дуже гіперактивним, тому моя любов до спорту – це наче невід’ємна частинка мене. Без якої я вже буду не я».

«У 6 років мене віддали на футбол, у 13 я почав займатися плаванням і в 14 я відкрив для себе волейбол. Саме цей вид спорту є моїм улюбленим. Він допомагає мені не тільки підтримувати власне тіло в тонусі, але і моральний стан. Зазвичай, свої емоції я показую саме в грі. Ми граємо в тренажерному залі, а іноді на пісочних полях. Це залежить від пори року та бажання».

«Поради особисто від мене стосовно того, як можна підтримувати власне тіло у формі: ранкова розминка, рухливий спосіб життя, пити достатню кількість води, збалансоване харчування та регулярні тренування».

* * *

Результати опитування серед сумських студентів вражають своєю одностайністю. Чи-то ми натрапили на таку собі студентську «групу здоровʼя», чи дійсно не таке вже й пропаще нове покоління, і спорт дійсно багато важить для них. Дійсно, від збереження фізичного здоров'я до поліпшення концентрації й навчальних результатів, спорт стає необхідною складовою успішного студентського життя. Також, він сприяє формуванню командного духу, розвитку лідерських якостей та позитивного налаштування.

Отже, радіючи активному зацікавленню сумських студентів у спорті, ми закликаємо їх продовжувати підтримувати цей здоровий спосіб життя та розповідати іншим про його переваги. Тримайте своє тіло міцним, а думки чистими!

 
 

Підготувала Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: