Завантаження ...

«На початку вторгнення телефон буквально «розривався» від дзвінків», - сумський кардіолог Вікторія Серпенінова

«На початку вторгнення телефон буквально «розривався» від дзвінків», - сумський кардіолог Вікторія Серпенінова фото

Серце - це один з найважливіших органів, який забезпечує життєдіяльність нашого організму. Проте, у нашому житті багато факторів, які можуть негативно впливати на здоров'я серця. У тому числі й війна, яка змусила дорослих стати ще мудрішими, а дітлахів – дорослими.

А які саме дії можуть допомогти зберегти здоров'я нашого серця? Ми мали змогу поговорити з кардіологом Сум та дізналися, які фактори впливають на здоров'я серця, які кроки можна зробити, щоб знизити ризик розвитку серцевих захворювань. Лікар розкриє таємниці здорового серця та поділиться своїми професійними порадами для тих, хто прагне довгих і здорових років життя. Героїня нашого інтерв’ю – Вікторія Серпенінова, лікар-кардіолог першої кваліфікованої групи зі стажем 19 років.

- Чому Ви обрали саме напрям кардіології? І чи не шкодували колись про це?

- Ні, не шкодувала. Мені чомусь саме цей напрям подобався ще з інституту. Була дуже велика кількість кардіограм, які нам потрібно було розшифровувати й я це обожнювала робити. Дуже цікаво. Викладачі якось ненароком привили нам любов до кардіології своїми розповідями, досвідом та випадками з хворими. Тому якось з інституту й була вирішена моя доля. Звичайно були моменти сумніву й коли руки опускалися до низу, але ми всі люди й всяке може бути. Як не крути, але навіть лікарі можуть стомлюватись. До нас ходять пацієнти з хронічними проблемами, які іноді можуть не виліковуватись, і найскладніше – це не діагноз поставити, а донести людям ту чи іншу інформацію. У моральному плані робота лікаря дуже виснажлива, але й така ж емоційно-насичена. Нічого не зрівняється з тим, коли ти бачиш невеличкі зміни у позитивний напрям на обличчі людини.

«Стрес – це каталізатор усіх хвороб»

- Чи стало більше скарг на болі в серці після повномасштабного вторгнення?

- Дуже багато. Особливо, зараз зачастили до мене люди більш молодого віку. А хронічні захворювання усіх пацієнтів загострилися. Думаю, усі пам’ятають, як на початку війни не вистачало медикаментів. У той час мій телефон буквально «розривався» від дзвінків пацієнтів зі словами «А як замінити?», «Що робити?». Слід пам’ятати, що стрес – це каталізатор усіх хвороб. У пацієнтів з хронічними захворюваннями – стан загострюється через нього, а у молоді – починають з’являтися проблеми з сердцем чи тиском. Це все тому, що хронічний стрес впливає на серцево-судинну систему у негативному сенсі.

- Під час вторгнення, Ви радили використовувати своїм пацієнтам щось з традиційної домашньої медицини?

- Звичайно, у нас не було вибору. Тут вже або ти шукаєш хоча б якийсь вихід, або чекаєш дива. Деяким передавали діти, комусь волонтери чи знайомі. Були й випадки, коли при високому тиску та відсутності пігулок, радили випити будь-яке заспокійливе та опустити ноги у гарячу воду. Сучасні проблеми потребують сучасних рішень. До кожної ситуації підходили індивідуально та разом шукали вирішення. Доходило до того, що я напряму питала, які є ліки у пацієнта, щоб знати у який напрям рухатися, бо у кожного з нас, щось да приховане є вдома в аптечці.

- Яка вікова категорія до Вас звертається більше? З якими проблемами вони до Вас приходять?

- Зараз більше молоді люди, тобто пацієнти з 20 років, звертаються з артеріальною гіпертензією та з порушеннями ритму серця. 30-40 років, можна сказати, основний вік моїх пацієнтів. З 20 до 40 років спостерігається значне порушення ритму серця та підвищений тиск на фоні стресу. Пацієнти старші 50-ти років, вже йдуть зі скаргами, такі як гіпертонія так ішемічна хвороба серця.

- З якого віку вже варто звертатися до кардіолога для консультацій і обстеження? Які є групи ризику?

- Ну дивіться, якщо є скарги, то це у будь-якому віці потрібно звертатися, чи то підліток, чи дорослий. А якщо немає скарг, впринципі, раніше було так, після 40 років – обов’язкове обстеження: кардіограма й холестирин. А якщо враховувати сучасні наші проблеми, то я б рекомендувала проходити подібне обстеження вже після 30, щоб уникнути фатальних наслідків. Також слід враховувати сімейний аналіз. Якщо у сім’ї пацієнта є ранні випадки інфаркту, інсульту й тому подібне, то їм звичайно потрібно звертатися від 30.

- Після яких симптомів потрібно терміново бігти до лікаря-кардіолога?

- Можна виділити: стискуючий біль за грудьми, порушення ритму серця, підвищення артеріального тиску, набряк на нижніх кінцівках. Такий набряк – це симптом серцевого недомагання, тому якщо спостерігаєте таке – біжіть до лікаря.

- Які є фактори серцево-судинного ризику для життя людини?

- До загальновідомих факторів відносимо: алкоголь, куріння, приймання наркотиків, високий тиск, вік (у чоловіків більше 55, у жінок – 65). Також можемо віднести ожиріння, але не в загальній формі, тобто вага, а об’єм талії. Краще не допускати до відмітки жіночої талії більше 82 см, а чоловічої – 98 см, бо це ризик серцево-судинних захворювань. Та спадковість.

«Доведено, що келих натурального червоного вина 2-3 рази на тиждень у маленьких порціях - це корисно»

- А якщо говорити про сучасні електронні сигарети, вони так само шкідливі для нашого організму?

- Так, вони такі ж шкідливі, як і звичайні. Якщо тютюнове куріння – це доведений факт його шкідливості, то стосовно електронних ще вивчають та вже поширюють цю інформацію.

- Як відноситесь до вживання алкоголю? Категоричний противник чи у помірних дозах не зашкодить?

- Якщо дивитись правді у вічі, люди стали більше вживати алкоголь на фоні стресу. Безперечно, від нього немає жодної позитивної дії чи наслідку, тому що були різні випадки, й було таке, що прийшов пацієнт та й каже: «Я там випив кон’ячку, тиск упав, і мені стало легше». Але, скільки я прочитала про це статей, скільки їх взагалі існує, й усюди одні слова, що келих натурального червоного вина 2-3 рази на тиждень у маленьких порціях – буде корисним для нашого організма, бо там міститься корисна речовина.

Але це стосується лише вина, а не пива чи кон’яку, яке негативно відображається на нашому організмі. Ще існує таке явище «синдром святкового серця». Людина, яка вживає багато спиртного, то у неї може бути порушення ритму, таке як фібреляція передсердь – це коли серце б’ється часто і не регулярно. І бували випадки, коли молоді люди приходили після вживання алкоголю з такою проблемою.

- Як впливають енергетичні напої на роботу серця? А також як щодо кави?

- Вкрай негативно. Чому ж до мене й приходять молоді люди з проблемами серця, бо зараз такий світ, що енергетичні напої та кава стали більш популярними у своєму використанні. Енергетик – це кофеїн, а враховуючи, що ми досі живемо у стані хронічного стресу, наша нервова система працює на підвищеному рівні і так, а тут ми її добиваємо ще й енергетиком.

Здоровій людині можна 2-3 чашки кави вдень, якщо вона не викликає ніяких симптомів. Як я читала дослідження, кава та її вплив – це індивідуально. Є пацієнти, у яких немає особливих ферментів і вони не можуть розчіпляти ферменти, що знаходяться у каві. Як деякі кажуть, що не можуть пити каву, бо серце починає шалено битися, хоча вона здорова. Якщо є якісь проблеми пов’язанні з серцево-судинною – краще спілкуватися та радитися з вашим лікарем, щоб уникнути наслідків.

«Найкраща дієта – середземноморська: обмежене споживання насичених жирів, риба, нежирні сорти м'яса, білкова їжа, горіхи, овочі»

- Які види спорту та фізичних навантажень є найкращими для профілактики нашої серцево-судинної системи?

- Якщо говорити про людей зі здоровим серцем, то для профілактики достатньо 30-40 хвилин вдень невеликих кардіонавантажень. А саме для серця ідеальний варіант – це швидка ходьба, легкий фітнес. Якщо немає часу на відвідування якихось групових занять: тренажерний зал, фітнес чи щось подібне, то швидка ходьба – ідеальна альтернатива та застава здорового серця. А якщо у вас є якісь проблеми з серцем чи хронічні захворювання, то займатися спортом чи іншим видом діяльності краще під наглядом лікаря.

- Скоро літо. Як спека впливає на роботу серця?

- Взагалі, різка зміна та перепади температур впливають на тонус судин. Тому я раджу своїм пацієнтам, які приймають якісь ліки – контролювати тиск і спиратися на нього. У деяких може погіршуватися кисневе голодування, у деяких відчуття нестачі повітря. Для здорових людей можу порадити – обмежити перебування на сонці. У будь-якому спека негативно впливає на наше серце, адже це зазвичай підвищений тиск та швидший ритм серця. Метеозалежні люди також повинні стерегтися сонця та переглянути свій образ життя, щоб не було наслідків.

- Які найчастіші серцево-судинні захворювання, Ви зустрічаєте у своїй практиці?

- Артеріальна гіпертензія, тобто підвищений тиск, ішемічна хвороба серця та серцеве недомагання.

- Які зміни в харчуванні можуть допомогти зменшити ризик серцево-судинних захворювань?

- Найкраща – це середземноморська дієта. Тобто, обмежене споживання насичених жирів, риба, нежирні сорти м’яса, білкова їжа, горіхи, овочі. Виключається вся модифікована їжа – сосиски, ковбаси, печиво тощо. Як я кажу людям, чим простіше приготування – тим корісніше. Якщо це м’ясо, то його не жарити, а варити чи запікати. Майонез чи соуси бажано виключити. Картоплю не смажити, а відварена. Риба – запечена. Ось це основне. Бо чим більше модифікована їжа, тим більше корисних речовин вона й втратила.

- Існує думка, що регулярні походи в сауни і баню є гарною профілактикою серцево-судинних захворювань. Ніби ми заводимо організм у помірний екстрим, і таким чином закаляємо його. Чи згодні Ви з цим?

- В принципі, для здорової людини похід у сауну без прийому спиртного, при не екстремально високих температурах 1 раз на тиждень – так, буде корисно. Якщо ж у людини є серцеві захворювання – то це індивідуально. А взагалі, алкоголь і баня – це як антоніми, які поєднувати не можна.

«Інколи діагноз з дверей можна побачити: людина бліда, із задишкою, з набряком, або з червоним обличчям»

- Розкажіть історію з практики вашої роботи, яку ви ніколи не забудете. 

- Знаєте, я чим більше працюю, тим більше дивуюсь, бо випадки є дуже різні. Але найбільше запам’ятався хлопець з інфарктом у 28 років, у якого потім знайшли вроджену аномалію судин, яка зустрічається дуже рідко.

- Можна за якимись візуальними ознаками визначити, чи є якісь проблеми з серцем?

- Як кажуть, коли людина заходить, то інколи діагноз з дверей можна побачити: бліда, із задишкою, з набряком, або з червоним обличчям.

- Перелічіть на пальцях однієї руки, що саме з медичної точки зору, потрібно для здорової роботи серця?

- Повинна бути нормальна вага, тобто індекс маси тіла до 25. Ви повинні не палити, не приймати наркотиків та не пити алкоголь. Тиск менше 140 на 90. І повинен бути гарний холестерин.

- Ваші побажання сумчанам.

- По-перше, хочу подякувати нашим захисникам, що у нас є змога працювати та жити, тому що без них – не було б нічого. А сум’янам хочу побажати берегти себе, намагатися менше хвилюватися та за першого симптому захворювань – звертатися до лікаря.

***

Записатися на прийом можливо на сайті Med-soyuz.com

Спілкувалася Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: