Завантаження ...

Сумський ортопед Юрій Бадіон: «Не можна окремо лікувати руку чи ногу, потрібно комплексно підходити»

Сумський ортопед Юрій Бадіон: «Не можна окремо лікувати руку чи ногу, потрібно комплексно підходити» фото

Посмішка пацієнта - найкраща нагорода для ортопеда, який відновлює їх рухливість та незалежність від болю. Це, мабуть, єдина професія, де робота зі "складовими" людського тіла приносить таку суттєву зміну у якості життя пацієнтів.

Ортопеди - це лікарі, які буквально допомагають нам стояти на власних ногах! Чи знали ви, що історія ортопедії починається з часів Стародавнього Єгипту? Тоді лікарі виготовляли протези для ампутованих людей з дерева та металу. Сьогодні ортопеди не тільки відновлюють рухливість пацієнтів, але й здійснюють складні операції на суглобах, ставлять ендопротези та допомагають з ускладненнями після переломів. Отже, можна сказати, що ортопеди - це справжні герої нашого організму!

Наше сьогоднішнє інтерв’ю призначене обговоренню проблем з суглобами, порадам, як підтримувати власне здоров’я, та що саме забезпечить нам здорову опорно-рухову систему, не шкодячи їй. Юрій Бадіон – ортопед-травматолог з 11-річним стажем роботи, кандидат медичних наук по травматології й ортопедії, доцент другої кваліфікованої категорії.

- Рішення стати ортопедом – це більше поворот долі чи свідоме рішення?

- Річ у тім, що це так би мовити, спадкове бажання. Мої батьки лікарі, й тому навіть не підіймалося питання, ким же бути. Але знаєте, зараз, протягом кількох років, я розумію, що правильно обрав для себе професію, вона мені подобається.

- Що Ви дізналися вже на практиці, а не з книжок?

- Цікавий момент, бо якраз з досвіду я зрозумів, що ми, лікарі, лікуємо не проблему, а психологічний стан людини унаслідок цієї проблеми. Цього у підручниках не пишуть, а на лекціях не розповідають. Але, якщо людина до вас прийшла з якоюсь проблемою, то вона морально себе вже погано налаштувала, й наша задача дати поради не тільки стосовно того, що турбує, а й забезпечити психологічну допомогу. Бо вилікувати суглоб можна й за допомогою підручника, а заспокоїти людину та запевнити її, що усе добре – ні. Моє ставлення таке, не можна окремо лікувати чи руку, чи ногу, потрібно комплексно підходити до стану пацієнта.

- З якими симптомами до Вас найчастіше звертаються?

- Біль у суглобах – це топ у проблемах сьогодення. Більшість ортопедичних захворювань хронічні, тобто вони не виліковуються, або дуже важко. Все, що у наших силах – це полегшити стан життя людини.

«Немає такого, що моя устілка підійде й Вам, і сотням іншим пацієнтам»

- Якщо взяти ортопедичні устілки. Кому їх приписують?

- Устілки приписують пацієнтам з проблемою, що пов’язана зі стопою: плоскостопість або якісь набуті вади, такі як антизапотія, викривлення ступні. Сама по собі стопа – дуже важка частина тіла. Вона постійно піддається великим навантаженням і має досить складну будову, тому устілки чи лікування підбирається персонально до кожного пацієнта. Немає такого, що моя устілка підійде й вам, і сотням інших пацієнтів.

- Як підбирається устілка?

- Це все залежить від діагноза, лікаря та організації, де він працює. Але найголовніше, щоб устілка була зручна для вас, щоб не шкодила, а приносила користь.

- У сучасному суспільстві люди інколи нехтують порадами лікаря стосовно устілок й купують їх без діагнозу. Що Ви скажете на це?

- Насправді, у нас продається велика кількість взуття, яка вже має саме ортопедичні устілки, а не звичайні. І я не вважаю це якоюсь проблемою, тобто якщо це якісь підтримуючи моменти, бо просто є бажання – це ніяк не вплине на ваш стан, головне, знову ж таки, щоб вам було комфортно. Тим не менш, якщо у вас хвороба й ви знаєте про це, краще підбирати устілки після дообстеження та у місці, де займаться саме їх індивідуальним виготовленням.

- Ваша думка, як фазівця, з якого віку дівчаткам можна починати носити підбори?

- Взагалі, не маю нічого проти підборів, якщо немає проблем зі стопою чи поставою. Але, думаю, краще не взловживати цим десь до 17-18, поки не закінчиться ріст скелета. У 16 чи 15 кістковий ріст не закінчився й підбори можуть якось деформувати кістку стопи дівчини.

- Чи змінюється підхід при лікуванні у літніх пацієнток?

- Та ні. У цьому просто немає сенсу, бо вони такі ж як ми з вами. Звичайно, у кожному віці у людини є свої потреби й проблеми, які ми намагаємось вирішити. Якщо порівнювати більш молоде покоління й літнє: у перших це частіше звичайна травма, а у других – захворювання. Тому, розділяти якось так пацієнтів не можу. Але це, якщо ми не говоримо про людей з серйозними когнітивниими захворюваннями.

- Які ознаки і симптоми повинні спонукати людину до відвідування ортопеда?

- Біль у суглобах, у різних її виявленнях. Якщо він деформується, червоніє чи з’являється набряк, а до цього ще й гострий біль – то звичайно, без слів зрозуміло, що потрібно у буквальному сенсі бігти до ортопеда.

- Чи є нові методи лікування, які застосовуються у сучасній ортопедії?

- Звичайно є. Але слід зауважити, що основні принципи ортопедії йдуть ще від Стародавнього Єгипту. Тобто з роками ми лише удосконалюємо те, що колись до нас зробили вчені. А якщо говорити щось з сучасного, то це припарати та методи лікування. Як оперативні, так і консервативні. Ми, наприклад, зараз використовуємо плазмотерапію – введення збагаченої тромбоцитами плазму. Вона допомогає запустити регенеративний процес, тобто процес відновлення пошкоджених м’язів чи суглобів.

- А от якщо порівнювати більш сучасні препарати й ті які були, які краще?

- Не можна виділити чи сказати, що якісь кращі, бо це так не визначити. Інколи сучасні ліки допоможуть більше, ніж ті, до яких ми звикли й навпаки. Останні кілька років досить активно почали використовувати гіалуронову кислоту, яка активно використовується у косметології й тепер в ортопедії. І знаєте, вона дійсно допомагає.

«Проблема сучасних людей – запланувати об'ємний комплекс вправ і не робити його»

- Як часто потрібно займатися фізичними вправами для підтримання здоров'я опорно-рухової системи?

- Знаєте, це досить складне питання. Якщо немає протипоказань, то можна займатися усім, чим тільки заманеться. Звичайно краще уникати екстремальних навантажень: підняття великої ваги, важка атлетика чи професійні заняття спортом, бо інколи ці види спорту негативно впливають на ваш стан здоров’я опорно-рухової системи. Але, найголовніше займатися тим, що вам подобається: плавання, танці, гімнастика, скандинавська ходьба. Якщо у вас немає часу чи просто бажання щось відвідувати – займайтеся вдома, виділіть 10 хвилин та поробіть якусь гімнастику – це тільки позитивно відобразиться на вас. Одна тільки умова – це повинно бути регулярно. Бо проблеми сучасних людей у тому, що вони планують собі великий комплекс вправ і не роблять його взагалі. Або купляють абонемент у спортзал і не ходять. Як на мене, краще робити невеликі вправи потихеньку, аніж взагалі нічого.

- Які рекомендації Ви маєте для людей, які мають статичну роботу та проводять більшість дня за столом?

- Як вже говорив, це невеликі розминки упродовж дня або у вихідні дні, якщо працюєте в офісі. Бо у статичній роботі страждає не тільки спина, а й усе тіло.

- Які види спорту Ви вважаєте шкідливими для наших суглобів і рухового апарату взагалі?

- Якщо говорити про професійний спорт, то це виведення організму на межі можливості, тому й інколи подібний напрям спорту негативно впливає на опорно-рухову систему: чи то в наслідок травм, чи то в наслідок навантажень. Якщо говорити про непрофесійний спорт – важка атлетика, тобто підняття великої ваги. Вона негативно впливає на наш хребет, перш за все.

«Ми – те, що ми їмо»

- Чи впливають різні види дієти на здоров'я опорно-рухової системи?

- Звичайно впливають. Ми – те, що ми їмо. Для нашого організму важливо правильно харчуватися, бо ми отримуємо енергію, поживні речовини, мікроелементи й тому подібне разом з їжею. І правильно буде, коли ми будемо отримувати необхідні речовини, наприклад, кальцій, через їжу, а не пігулки. Але частіше за все, ми призначаємо пити кальцій у вигляді медикаментів. Як лікар, я б порадив сучасній молоді уникати екстремальних дієт, бо якщо для схуднення допоможе, то для організму – загроза наслідкам.

- Чи є залежність між вагою тіла і станом опорно-рухової системи?

- Так, дуже велика залежність. Кожен кілограм, який ми носимо, відображається на суглобах та хребті. Тому краще дотримуватися бажаної ваги, а якщо є якісь проблеми – звертатися до спеціалістів: нутриціолога (для нормалізації харчування), дієтолога (для відбудоби дієти для вас) та подібних фахівців.

- Як впливає вік на стан опорно-рухової системи, і які рекомендації Ви маєте для людей старшого віку?

- Якщо це підліток або молоді люди, у них швидкий метаболізм і процес регенерації, тому лікування не триває довго. Інколи навіть дивує те, з якою швидкістю у молодшого покоління відновлюються кістки чи м’язи. З віком, нажаль, послаблюєтсья швидкість метаболізму й обмін речовин. Тому у людей більш старшого віку, а особливо жінок та чоловіків після менопаузи, тобто зниження рівня статевих гормонів, які відповідють за метаболізм кісткової тканини, бажано звертати увагу на стан власного організму. До того ж, правильним рішенням буде почати вживати кальцій Д3. Варто ввести у раціон більше молочних продуктів, жирну рибу тощо.

- Чи є можливість, що проблема пацієнта може бути погіршена після проведення процедур які Ви рекомендуєте?

- Знаєте, таке теж має місце бути. Випадки були різні. Фізиотерапевтичне лікування – це важлива складова комплексного лікування пацієнта, яке підбираєтсья індивідуально до кожного випадку. Є чіткі протипоказання до фізиотерапевтичних процедур: електричних, теплових. Інколи може бути таке, що вони можуть нашкодити, якщо гострий запальний процес, наприклад. Якщо говорити про те, як у нас це проходить, то ми пильно слідкуємо за виповненням подібного роду процедур й аналізуємо: стало краще чи навпаки, а далі вже відштовхуємось від ситуації. Тобто на призволяще ніхто нікого не кидає, а повністю ведемо пацієнта до вилікування або поліпшення стану, якщо це хронічне захворювання.

- Чи важко професіоналу у Вашій сфері знайти роботу?

- Я вважаю, що якщо ви гарний спеціаліст, то знайти роботу вам не буде варте багато зусиль. 

***

Записатися на прийом можливо на сайті Med-soyuz.com

Спілкувалася Наталія Біловол, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: