Завантаження ...

Сумські лазні – відпочинок для тіла і душі

Сумські лазні – відпочинок для тіла і душі фото

Зима сезон походів у лазні, а зараз ще й спосіб трішки відпочити і розвантажитись від поточної ситуації у країні. У Сумах є десятки лазень, з різною ціновою політикою та в різних районах міста. Ми поспілкувались із сумчанами, визначили основні правила і створили гайд по міським лазням.

Похід у лазню завжди вважався цілющим. Висока температура, пара і вода стимулюють кровообіг, активізують обмінні процеси, поліпшують стан внутрішніх органів і опорно-рухового апарату, нервової, серцево-судинної і дихальної систем. Також завдяки банним процедурам, на розігрітій шкірі відкриваються пори, тому виділяється від 0,5 до 1,5 л поту, з яким з організму виводяться молочна кислота, сечовина, солі та інші продукти обміну речовин. 

 

“Завдяки регулярним походам у лазню я схудла на 5 кг. Я завжди обираю ті парні, де можна користуватись віниками, адже вони для мене працюють у якості антицелюлітного засобу”, ー розповідає 30-річна сумчанка Олена. 

 

Варто зауважити, аби похід у лазню виявився вдалим і посприяв поліпшенню самопочуття туди не варто брати алкоголь або жирну їжу. Краще це замінити на зелений або трав’яний чай, а в якості закуски взяти фрукти чи горіхи. Задля максимального ефекту релаксації у лазні можна використати ефірну олію, скраби для тіла, дубові та березові віники. 

 

“Ми з мужиками зазвичай ходимо в лазню від жінок подалі. Беремо пива і закусь, але небагато, бо вже немолоді, хто його зна, шо може статись. Ми всі сусіди, тому ходимо в одну й ту ж лазню, що тут недалеко (в районі Хіммістечка). Я взагалі ще з дитинства люблю парні, з батьком часто ходили по громадським баням, а зараз уже по приватним, хочеться тиші й комфорту, знаєте”, ー ділиться 60-річний сумчанин Юрій.

 

У лазні не має бути дуже гаряче, не варто розганяти температуру до 100 градусів, адже людині комфортно при 60°C, максимум 80°C. Окрім вищеперелічених плюсів лазні, маємо ще й ризики: через тепловий вплив є небезпека зневоднення організму, тому всередині рекомендується проводити не більше 15-20 хвилин і пити заздалегідь воду у великій кількості. А середовище в паровій є ідеальним для росту і розмноження деяких бактерій і мікроорганізмів. Не забувайте завжди брати із собою в лазню рушник і шльопанці.

 

“У 2021 році ми з друзями часто ходили по сумським лазням, обирали для себе найкращу, так скажемо. Нехтували ми правилами користування, смажили шашлики, пили алкоголь, розганяли до 120 градусів температуру. Воно в моменті було весело і наче розслабляло, а наступного дня все болить, важко взагалі жити і розумієш, що жодного релаксу не отримав. Зараз ми намагаємося дотримуватися базових правил і на щастя нам усім комфортно”, ー розповідає 22-річна сумчанка Юлія.

 

Сумська терапевтка Наталія Терехова зауважує, що здоровій людині потрібно регулярно ходити до лазні, як мінімум раз на два тижні. Але наголошує, що якщо маєте протипоказання, то варто проконсультуватися з сімейним лікарем або ж узагалі залишити цю ідею: 

 

“Категорично не рекомендую відвідувати лазню людям, які мають хвороби серцево-судинної системи, наприклад, гіпертонію або атеросклероз. Якщо маєте захворювання шлунково-кишкового тракту або ниркові. Ревматичні хвороби або шкірні 一 також відмовтесь”.  

 

Лікарка також радить ходити до лазні, коли маєте простуду (нежить, кашель), але не при вірусних захворюваннях. 

Зібрали для вас кілька правил, як правильно паритись у лазні:

1. Прийміть душ, проте не використовуйте мило чи гель. Ці засоби зможуть змити ваш природний жир, який слугує захистом від високих температур;

2. Не забувайте про рідину. Перед сауною потрібно випити достатню кількість води чи чаю без цукру. В жодному разі не вживайте спиртне. По-перше, це навантаження на організм, по-друге, у стані алкогольного сп’яніння набагато важче слідкувати за дотриманням правил безпеки;

3. Існує багато сперечань щодо того, у якому одязі йти до бані чи до лазні. Краще за все бути без одягу, проте не забувати про правила гігієни, підстилаючи собі рушника, який зроблено з натуральних тканин. Також можна загортатися в рушник, а ось від синтетичних купальників та плавок краще відмовитися. Також захистіть волосся – вдягніть спеціальний капелюх чи зробіть чалму з рушника. Можна трохи намочити капелюх чи рушник; 

4. Чим вищу ви обираєте полицю, тим спекотніше  буде. Якщо маєте проблеми із серцево-судинною системою, краще обрати нижню полицю. Проте для того, аби тепло розподілялося і впливало на ваше тіло рівномірно, краще не сидіти, а лежати на полиці. Таким чином вам вдасться запобігти перепаду температур та жорсткій дії спеки на ваше тіло;

5. Якщо є змога у цей час зробити масаж – обов’язково скористайтеся такою можливістю; 

6. Одягатися після сауни слід, коли добре висохнете, зазвичай це 20 хвилин. Не дивуйтеся, адже потіти ви будете ще впродовж деякого часу: пори відкриються і таким чином будуть виводити вологу.

 

“Я не люблю ходити в лазню компанією. Ми ходимо туди або сім’єю, або вдвох із дружиною. Коли вдвох - це взагалі інша атмосфера, романтична, я б сказав, особливо під час відключень світла. Ми стали брати із собою ароматизовані свічки і навмисне вимикаємо світло. Відкладаємо телефони і розмовляємо, потім паримось, і кожен раз якось по-різному. Наприклад, останній раз були вперше голяка, колись брали віники, колись робили обгортання”, ー ділиться 33-річний сумчанин Сергій.

 

Сумські лазні

Цінова політика міських лазень варіюється від 150 до 450 гривень на годину. Також можна зняти цілий будинок, де є лазня, басейн, кілька спалень і можна відпочити великою компанією, ціна такого задоволення буде коштувати від 2500 до 4500 гривень на добу. 

Лазні в Сумах є майже в кожному районі міста: Хіммістечко, Косівщина, Роменська, Тепличний, район Автовокзала тощо. Зазвичай, лазні мають все необхідне для хорошого відпочинку: дивани, столи, деякі мають настільні ігри або музичні центри, посуд, душ, басейн або чан, а якісь оснащені генераторами. 

Для пошуку комфортної для вас лазні можна обрати сайт banya24 або ж просто загуглити. Не забувайте дотримуватись правил походу в лазню і дослухатись до порад. Тоді гарантовано отримаєте задоволення і відпочинете як тілом, так і душею!


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: