Завантаження ...

Як розпочнеться навчальний рік 2022/23 років у сумських школах та дитсадках

Як розпочнеться навчальний рік 2022/23 років у сумських школах та дитсадках фото

До нового навчального року залишається все менше часу. Попри війну, Сумська громада активно готується до освітнього процесу. Про усі деталі організації навчання розповіли заступник міського голови Сум Станіслав Поляков та начальниця управління освіти і науки Неля Вербицька.

Сумська громада перебуває у 40-кілометровій зоні від державного кордону з країною-агресором. Тож, відповідно до правил, навчання в офлайн форматі можливе лише у закладах, які повністю відповідають вимогам безпеки. У червні управління ДСНС надало рекомендації про організацію укриттів у школах, дитсадках і тд. І вже відповідно до них профільна комісія обстежила усі заклади у місті. За підсумками роботи у Сумах затвердили лише 18 приміщень для укриття у 17 установах. 

 

«Це школи #1, 2, 4, 6, 7, 14, 15 (2 приміщення) і 18. Дитсадки: 3, 9, 14, 15, 25, 26, 28. Щодо позашкілля – це Центр еколого-натуралістичної творчості і Палац дітей та юнацтва», - наголошує Станіслав Поляков. 

 

Мова про офлайн навчання в інших закладах навіть не йде. Але й там, де комісія надала рекомендації щодо очного навчання, ситуація остаточно не вирішена. У всіх 17 закладах є певні недоліки, які потрібно усувати. І скільки конкретно на це піде часу – посадовці не говорять.

 

«Наразі триває розробка проєктно-кошторисної документації для усунення недоліків лише для рекомендованих шкіл. Можливо, на початку осені ми розпочнемо роботи у закладах. Тільки після того, як усе буде зроблено і школу повторно перевірить комісія, діти зможуть вийти на офлайн навчання», - розповідає заступник міського голови.

 

Втім, у міськраді наголошують: у будь-якому випадку останнє слово щодо форми навчання буде за батьками учнів. Протягом цього чи наступного тижня класні керівники мають провести збори у тих закладах, де рекомендовано очне навчання, та показати батькам укриття, які роботи там планують ще зробити тощо. І вже потім спільно ухвалювати рішення щодо формату освітнього процесу.

 

«Нещодавно управління освіти і науки проводило опитування серед батьків. За результатами 86% вибрали онлайн формат і лише 14% - офлайн. І більшість з тих, хто обрали очну форму навчання, це першачки», - розповідає заступник міського голови Сум.

 

Цього року у сумських школах планують навчатися 29 713 учнів. Це на 423 дитини менше, аніж було минулого року. З них 7 170 дітей наразі перебувають за кордоном.

 

«Ми підтримуємо зв’язок з усіма дітьми. І за попередньою інформацією, 3 700 учнів не планують повертатись додому. Але вони все одно залишаються на навчанні у наших школах. Для них будуть передбачені онлайн заняття», - говорить начальниця управління освіти і науки Неля Вербицька.

 

Також до 31 серпня триває прийом документів для зарахування у перші класи. Наразі вже подали заявки більше 2 з половиною тисяч першачків. Щодо закладів дошкільної освіти, то наразі за кордоном перебувають 1 955 вихованців. І лише 10% не планують повертатися додому.

Текст і фото: Iрина Дворниченко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: