Завантаження ...

Сумчан просять звернути увагу на профілактику грипу і ГРВІ

Сумчан просять звернути увагу на профілактику грипу і ГРВІ фото

Під час апаратної наради при міському голові Олександрові Лисенку начальник управління охорони здоров'я доповіла про ситуацію із захворюваністю сумчан на грип і ГРВІ у цьому сезоні.

Олена Чумаченко зауважила, що під час епідемічного сезону гострі респіраторні захворювання можуть бути викликані багатьма вірусами, наприклад такими як: аденовіруси, риновіруси, респіраторно-синцитіальні віруси та інші.

«Наразі сумчанам вкрай важливо приділити увагу профілактиці цих хвороб, – мати здорове харчування, повноцінний сон, оскільки імунна система чутлива до його дефіциту, обов'язково слід дотримуватись правил особистої гігієни та не нехтувати фізичними навантаженнями, а також уникати великого скупчення людей і контакту з хворими», – сказала посадовець.

Крім того, за її словами, найбільш ефективним та науково обґрунтованим методом профілактики грипу є своєчасна вакцинація.

За прогнозами ВООЗ цього року циркулюватимуть віруси грипу, подібні A/Victoria/2570/2019 (H1N1) pdm09; A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2); В/Washington/02/2019 (лінія B Victoria); B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні.

Начальник управління охорони здоров'я повідомила, що вакцина проти грипу не закуповується шляхом державних закупівель. У зв’язку з цим кожен мешканець громади може придбати її за власні кошти або роботодавець організувати вакцинацію за кошти підприємства чи установи. Наразі приватні аптеки Сум постачають вакцини під замовлення. Орієнтовна вартість вакцин від 280 грн до 380 грн.

В Україні в наявності є вакцини «GS Flu Quadrivalent» (Корея), «VAXIGRIP TETRA» (Франція) та «INFLUVAC TETRA» (Нідерланди).

Вакцинуватися можна впродовж усього епідсезону, важливо враховувати, що ефективність вакцини настає через 14 днів. Найкращий час для вакцинації —у вересні–листопаді.

На сьогодні показники захворюваності на грип і ГРВІ поступово підвищуються. За даними щотижневого моніторингу з 29 жовтня по 5 листопада у міста зареєстровано 2363 випадків захворювання на ГРВІ, що на 731 випадок (на 13%) менше за попередній тиждень – 2718.

Серед загальної кількості хворих 39% (921) – це діти до 18 років, дорослі – 1442.

Загальна кількість вакцинованих проти грипу за цей епідсезон – 153 особи.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: