Завантаження ...

Учениця сумської школи №27 відкрила астероїд

Учениця сумської школи №27 відкрила астероїд фото

В рамках міжнародної кампанії з пошуку астероїдів, організованою International Astronomical Search Collaboration (IASC), учасниця команди AstroSumy Євгенія Крючкова відкрила астероїд 2021 DQ7.



В рамках міжнародної кампанії з пошуку астероїдів, організованою International Astronomical Search Collaboration (IASC), учасниця команди AstroSumy Євгенія Крючкова відкрила астероїд 2021 DQ7.

Кампанія тривала у березні, а підтвердження відкриття сумчани отримали днями зі звіту організаторів.

Разом з Євгенією в команді працювали й інші учні школи №27: Едуард Волкогон, Валерія Крапивна і Тимофій Пташенчук, а також учень 6 класу Сумської школи №7 Андрій Кожем’якін разом із татом Сергієм.

Організацією роботи учнів, обробкою зображень та їх дублючою перевіркою, комунікацією з IASC займалися досвідчені члени об’єднання астрономів-аматорів AstroSumy та вчитель фізики та астрономії Ірина Шевченко.

Астероїд Євгенія відкрила на зображеннях, отриманих в обсерваторії Pan-STARRS1 у лютому. Астероїд отримав код команди ASU0403, він був прийнятий командою IASC, а його вимірювання були відправлені в Центр малих планет (Minor Planet Center, MPC). В MPC астероїд отримав попередній код P11ds1T.

«Про підтвердження астероїда ASU0403 ми дізнались у липні зі звіту, надісланого координаторами IASC. Підтвердження астероїда означає знаходження в базі MPC інших спостережень того ж самого об’єкта. Про відповідність спостережень говорять збіг орбіт, обчислених на базі одиночних спостережень, - розповів представник команди AstroSumy Володимир Сулим. - Після підтвердження ASU0403 отримав тимчасовий код 2021 DQ7. За цим кодом можна знайти повну інформацію про нього на сайті MPC».

2021 DQ7 – астероїд головного пояса. Його орбіта перебуває між орбітами Марса і Юпітера. Після відкриття він спостерігався також у квітні. У базі MPC також були знайдені його спостереження, починаючи з 2011 року. Це дозволило точно визначити його орбіту. Відстань астероїда від Сонця змінюється від 2.2 до 2.9 астрономічних одиниць. Період його обертання навколо Сонця сягає 4 роки.

За правилами IASC, учасник, який відкрив астероїд, може назвати його своїм ім’ям, коли він отримає постійний код. І хоча його здобуття є тривалим процесом, таке відкриття вже зараз є значним досягненням для Євгенії та усієї команди, адже для того, щоб його відкрити, необхідно старанно працювати.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: