Завантаження ...

За сім днів Сумський рибоохоронний патруль викрив 23 порушення

У період з 01 по 08 липня 2020 року державні інспектори Сумського рибоохоронного патруля задокументували 23 порушення законодавства у сфері охорони водних біоресурсів.



У період з 01 по 08 липня 2020 року державні інспектори Сумського рибоохоронного патруля задокументували 23 порушення законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, складено 17 протоколів за ч. 4 ст. 85 КУпАП (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову), один – за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил рибальства), один - за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП (незаконне придбання чи збут водних біоресурсів) та один - за ст. 90 КУпАП (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України). Також оформлено три акти виявлення та вилучення п’яти одиниць безхазяйного майна.

«У порушників вилучено 18 од. заборонених знарядь лову та майже 22 кг водних біоресурсів. Збитки, завдані рибним запасам, склали 10 850 грн. Передано до судів 19 справ для притягнення до адміністративної відповідальності» – повідомив керівник рибоохоронного патруля Олександр Непочатов.

Для прикладу, четвертого липня державними інспекторами Сумського рибоохоронного патруля викрито грубе порушення Правил рибальства на водоймі біля с. Чапліївка Шосткинського району. Близько 06 години виявлено місцевого жителя, який займався риболовлею за допомогою заборонених знарядь – двох сіток. У сітках знаходилась така риба: плітка – 27 екз. та карась сріблястий – 19 екз., загальною вагою близько 5 кг. Збитки, завдані рибному господарству, становлять 2 618 грн.

Цього ж дня під час рейду по Білопільському району рибінспектори виявили рибалку, який за допомогою забороненого знаряддя - однієї сітки виловив більше 1 кг червонокнижної риби: карась золотий – 3 екз. Сума збитку склала 990 грн.

Шостого липня державним патрулем викрито грубе порушення Правил рибальства. Інцидент стався на Біжівському водосховищі біля с. Біжівка Буринського району. Близько 18 години виявлено троє мешканців Недригайлівського району, які за допомогою забороненого знаряддя – одним «крилом» добули 180 екз. раків, загальною вагою близько 3 кг. Збитки, завдані рибному господарству, становлять 4 590 грн.

Крім того на водоймах в Буринському та Роменському районах виявлено сім громадян, які за допомогою «волока», «кімлі» та раколовки добули 68 екз. раків, загальною вагою близько 3 кг. Сума збитків склала 1 734 грн.

На осіб складено протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП та за ст. 90 КУпАП. Знаряддя лову вилучені на склад Сумського рибоохоронного патруля, згідно опису-оцінки знарядь лову.

Державні інспектори виявляють реалізаторів водних біоресурсів без сертифікатів якості та документів, які б підтверджували законність їх походження. Так, за даний період, під час перевірки місць незаконної торгівлі водними біоресурсами в. м. Суми виявлено один випадок незаконного продажу 50 екз. карася сріблястого, загальною вагою 5 кг. На реалізаторів оформлено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП.

За даний період складено три акти виявлення та вилучення безхазяйного майна в Сумському, Путивльському та Шосткинському районах, згідно з якими вилучено п’ять сіток.

Сумський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватися встановлених Правил рибальства та з повагою ставитись до природних ресурсів. Якщо Ви помітили порушення – прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» (096) 838-25-70 або (0542) 77-90-13.

Довідкова інформація:
Розрахунок за вилов карася золотого здійснювався відповідно до постанови КМУ від 07.11.2012 №1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)». Штраф за один екземпляр впійманого карася золотого становить 330 грн.

Розрахунок за незаконне добування інших видів водних біоресурсів здійснювався відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за одну незаконно виловлену особину щуки становить 340 грн, лина – 119 грн, плітки – 85 грн, плоскирки – 34 грн, карася сріблястого, верховодки та окуня – по 17 грн, рака – 25,5 грн.

Сумський рибоохоронний патруль

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: