Завантаження ...

Нараховані збитки за забруднення річок Сумщини

Сумський рибоохоронний патруль в своїй діяльності тісно співпрацює з Державною екологічною інспекцією у Сумській області (далі – Держекоінспекція), з якими проведений у 2019 році 31 спільний рейд



Сумський рибоохоронний патруль в своїй діяльності тісно співпрацює з Державною екологічною інспекцією у Сумській області (далі – Держекоінспекція), з якими проведений у 2019 році 31 спільний рейд та підписаний план спільних заходів на 2020 рік.

При проведенні рибоохоронних рейдів інспекторський склад відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль» приділяє увагу виявленню місць скиду неочищених стічних вод, наявності несанкціонованих сміттєзвалищ, місць потрапляння сільськогосподарських отрутохімікатів, які можуть призвести до забруднення середовища існування водних біоресурсів, а також виявленню загибелі водних біоресурсів. При виявленні вищевказаних фактів негайно інформується Держекоінспекція.

За інформацією екологічної інспекції по результатам проведених перевірок у 2019 році (на основі інструментально-лабораторних вимірювань), фактично підтверджено 35 випадків скиду зворотних вод з перевищенням встановлених нормативів граничнодопустимого скиду (ГДС) 23-ма суб’єктами господарювання. Основні забруднюючі речовини та показники, за якими найчастіше встановлювалися перевищення нормативів ГДС, наступні: азот амонійний, фосфати, сульфати, хімічне й біологічне споживання кисню та завислі речовини. На підставі виявлених фактів забруднення розраховано та пред’явлено 14 претензійних матеріалів на загальну суму 978 тис. грн. Зокрема, КП «Міськводоканал» Сумської міської ради пред’явлено претензії на відшкодування збитків у сумі 156,9 тис. грн, а ПАТ «Сумихімпром» – 800,5 тис. грн. Матеріали за ознаками кримінальних правопорушень передано до правоохоронних органів. Оскільки за рештою фактів матеріали ще опрацьовуються, загальна сума збитків, завданих забрудненням річок протягом 2019 року, є далеко не остаточною.

Сумський рибоохоронний патруль закликає бути не байдужими до навколишнього середовища. Якщо Ви помітили порушення - прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» (096) 838-25-70 або (0542) 77-90-13.

Сумський рибоохоронний патруль

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: