Завантаження ...

Для безоплатної вакцинації від кору вікові обмеження скасовано

Відтепер дорослі будь-якого віку теж можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи вакциною (КПК).



Відтепер дорослі будь-якого віку теж можуть безоплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи вакциною (КПК).

Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний.

Такі зміни до Календаря профілактичних щеплень в Україні були внесені Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 958 від 23 квітня 2019 року.

Досі безоплатно вакцинуватися проти кору могли дорослі до 30 років, що контактували з хворими, і люди з груп професійного ризику (медики, освітяни, військові, студенти). Втім кількість хворих на кір серед дорослого населення постійно зростає.

Нині вакцинація гарантована всім дорослим, які: контактували з хворими (вакцинацію рекомендовано зробити впродовж 72 годин); не хворіли на кір та не мають підтверджених даних про щеплення у медичній карті; за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору.

Аби сформувати імунітет дорослій людині достатньо зробити одне щеплення.

Що ж стосується дитячого населення, то за Календарем щеплень першу дозу вакцини проти кору, паротиту та краснухи дитині роблять у віці 12 місяців. Саме тоді організм дитини може виробити достатній імунітет від інфекції. До 12 місяців дитину має захищати колективний імунітет (якщо принаймні 95% населення вакциновані). В умовах спалаху і постійного зростання захворюваності на кір через недостатній рівень вакцинації українців для немовлят існує ризик захворіти.

Відтепер немовлятам дозволили робити безоплатне щеплення від кору вже з 6 місяців (до 6 місяців вакцину КПК не застосовують). У цьому випадку така доза вакцини не зараховується як перша, а вважається «нульовою», подальші планові щеплення потрібно проводити за Календарем профілактичних щеплень: в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза).

Проте особливу увагу слід звернути на те, що інтервал між дозами КПК має бути не менше одного місяця.

Як і раніше, безоплатною залишається вакцинація за Календарем щеплень.

Зробити щеплення можна у комунальному медзакладі, де пацієнт підписав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. На початку літа вакцинувати безоплатно будуть також у приватних медзакладах та лікарів-ФОПів, які підписали договір з Національною службою здоров’я України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: