Завантаження ...

Поліція Сумщини нагадує про відповідальність за знищення рослин занесених до Червоної книги України

Правоохоронці та екологи закликають людей не бути байдужими і телефонувати за номером 102 при виявленні фактів торгівлі рослинами, які занесені до Червоної книги України.



Правоохоронці та екологи закликають людей не бути байдужими і телефонувати за номером 102 при виявленні фактів торгівлі рослинами, які занесені до Червоної книги України. У випадку подібного звернення громадян, працівники поліції зобов’язані втрутитися та зупинити торгівлю.

З настанням весняного тепла в лісах України з’являються перші весняні рослини: підсніжники білосніжні, проліски, ведмежа цибуля (черемша), тощо. Деякі з них, такі як підсніжники та черемша мають незначні ареали розповсюдження, знаходяться на межі зникнення, і вже давно занесені до Червоної книги України.

Проте, незважаючи на всі спроби держави захистити зникаючі види, є чимало спритників, які нехтують забороною і заради легкої наживи знищують рідкісні рослини. Тому поліцейські, спільно з охоронцями природи з метою припинення збору, перевезення, та торгівлі зникаючими первоцвітами, на виконання вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України» та з метою захисту і відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, щороку навесні проводять операцію «Первоцвіт».

Правоохоронці попереджають, що відповідно до ст. 88-1 КУпАП, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладання штрафу з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

За незаконний продаж штраф складає від 1 700 грн. до 3 655 грн. із конфіскацією рослин.

Згідно ст.. 90 КУпАП знищення видів рослин, які занесені до Червоної Книги України тягне за собою штраф від 340 грн. до 510 грн. із конфіскацією незаконно добутого.

За незаконний збір об’єктів рослинного світу передбачене також і відшкодування збитків, за шкоду нанесену довкіллю. За постановою Кабміну України № 1030 від 07.11.2012 за одну знищену червонокнижну рослину, зловмисник може сплатити відшкодування від 31-ї до 62-х гривень, в залежності від того з коренем чи без кореня її було зірвано.

Поліція та Сумська обласна організація Українського товариства охорони природи закликають громадськість проявляти екологічну свідомість не зривати, не продавати та не купувати першоцвіти. Купуючи букетики пролісків, підсніжників, черемші чи конвалій, на жаль, ви теж залучаєтеся до нищення природи.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: