Завантаження ...

Фінляндія і Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО

Фінляндія і Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО фото

Сьогодні, 5 липня, Фінляндія і Швеція підписали протоколи про вступ до НАТО. На церемонії були присутні глави міністерств закордонних справ обох країн, які поставили свої підписи під документом. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Yle.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столенберг відкрив церемонію підписання Протоколу про приєднання.

 

"Це історичний момент", - заявив він.

 

Після підписання документа міністри закордонних справ Швеції та Фінляндії Анн Лінде та Пекка Хаавісто підкреслили важливість нових союзників для Союзу.

Хаавісто заявив, що військовий оборонний потенціал Фінляндії, готовність цивільного населення до оборони і стійкість фінів збільшать силу НАТО.

"Разом ми сильніші", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, 18 травня Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ до Північноатлантичного альянсу. Після чого Туреччина заблокувала розгляд заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, звинувачуючи країни в "підтримці терористів".

Напередодні саміту НАТО в Мадриді стало відомо, що Туреччина не блокуватиме вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу. Сторони домовилися підписати відповідний меморандум.

29 червня НАТО запросило Фінляндію і Швецію стати членами НАТО.

Перш ніж Фінляндія та Швеція стануть дійсними членами військового союзу, членство ще має бути ратифіковано у всіх країнах НАТО на національному рівні. За оцінками, раунд ратифікації триватиме кілька місяців чи навіть рік.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: