Завантаження ...

Лікарі, інженери, будівельники, водії, ветерани, поліцейські…

273577894_446687027137863_6748963150730450723_n.jpg

Як ви думаєте, що може об’єднувати цих людей? Відповідь проста: вони власники зброї, вони люблять свою країну і готові її боронити.

Як ви думаєте, що може об’єднувати цих людей? Відповідь проста: вони власники зброї, вони люблять свою країну і готові її боронити.

За час проведення бойових дій на східних теренах країни тисячі цивільних придбали зброю. Ця зброя різноманітна, починаючи від одностволки 12 калібру, і закінчуючи серйозними снайперськими комплексами, що можуть потягатися з найкрутішими спецпідрозділами країни. Але їхня проблема – те, що вони цивільні, а відтак будь-який правоохоронний орган може звинуватити власника зброї (тим паче якщо їх декілька) у бандитизмі та створенні ОПГ, особливо, коли немає офіційного місця для тренувань.

Ця проблема виникає на дуже простому ґрунті - відсутність майданчиків для тренувань. У Сумській області склалася парадоксальна ситуація: стрільців багато (з кожним днем стає все більше), а цивільного легального стрільбища немає в цілому регіоні. Звісно, є один військовий, але він є військовим і досить коштовним для його використання, не кажучи вже про те, що він знаходиться поблизу населеного пункту, і при стрільбі з нарізної зброї є реальна загроза у когось поцілити. Так от, в Сумській області немає цивільного полігону/стрільбища для цивільних осіб. От придбали ви зброю, пройшли всі круги пекла, заплатили чималу суму за зброю, набої, придбали мішені – а де ж можна постріляти? А немає нічого подібного, щоб ви не наражали себе на адміністративне правопорушення, треба їхати або до Харкова, або до Києва.

На сьогодні в яку б сторону міста Суми ви не виїхали – є нелегальні стрільбища, куди люди привозять різноманітний хлам і намагаються там тренуватися. Більше того, навіть різноманітні силові структури роблять те саме.

Це питання виникло не сьогодні, й час від часу до нього повертаються з різних причин. З загостренням ситуації з північно-східним сусідом, цивільний обіг боєприпасів зріс до небес. У магазинах не придбаєш набої навіть на гладкоствольну зброю – все розбирають. Це говорить про високу мотивацію людей з легальною зброєю стати на захист батьківщини. Натомість силові структури починають закручувати гвинти, обрізаючи можливість тренувань цивільного населення зі зброєю. https://cutt.ly/xO4Oeaz - скасування тренувань.

На поточному тижні була реакція голови адміністрації: https://cutt.ly/1O4IKss. Брифінг щодо діяльності громадських та добровольчих формувань на Сумщині. Це чудово, що голова звернув на це увагу. Це чудово, що дядьки з великими погонами схвально мотиляли головою, підкріплюючи слова Дмитра Живицького офіційною статистикою. Але цього критично замало. Треба, щоб влада посприяла: не просто добрим словом, а реальними діями існуючим ініціативам у регулюванні питання щодо цивільного полігону.

Сумська громада є чи не єдиним обласним центром, де немає не те що полігону, в місті офіційного тиру не має, де людина може за кошти попрацювати зі зброєю. Це враховуючи те, що у кожній другій школі та училищі є подібні тири. Але вони є занедбані, і як наслідок не працюють, або працюють підпільно, наражаючи на небезпеку як власників, так і стрільців, які туди потрапляють. Звісно, ви скажете, що є тир на "Авангарді", але це секція біатлону, і якщо ти не біатлоніст – ти просто туди не потрапиш. Коли ви вже почнете брати на себе відповідальність і будете реально працювати над проблемами міста, а не робити імітацію діяльності. Ця проблема виникла далеко не вчора, але за вісім років війни й вашого перебування на посаді міського голови - вона не здвинулась ні на міліметр.

Власне, ми ж це все проходили у 2014 році. Коли влада казала, що солдати забезпечені, а підрозділи укомплектовані. Якщо завтра почнеться агресія, я Вас запевняю, що саме власники цивільної зброї стануть ядром добровольчих об’єднань на базі ТРО чи інших військових підрозділів, будуть волонтерами. Бо у той час, коли вони прийняли рішення купляти зброю, живучи на кордоні з Московією – саме тоді вони прийняли рішення обороняти свій будинок, вулицю, місто зі зброєю в руках.

Я вас запевняю,Суми й Сумщина будуть давати відсіч, якщо почнеться агресія. Але хотілося б, щоб офіційна влада витягла свої голови з кабінетних нарад і допомогла ініціативним групам укріпити обороноздатність регіону.

Ми ж пам’ятаємо, що #ВільніЛюдиМаютьЗброю, а це значить, що #СумщинаЧинитимеОпір