Завантаження ...

Чого чекати лікарям і пацієнтам: якою буде медицина у 2022 роц

264949156_408200517653181_8327942401059944349_n-800x800.jpg

Державний бюджет на 2022 пройшов перше читання, і був направлений на доопрацювання в Кабінет міністрів. Що ж чекає на українців у прийдешньому році, згідно з бюджетними розрахунками у галузі охорони здоров’я?

Державний бюджет на 2022 пройшов перше читання, і був направлений на доопрацювання в Кабінет міністрів. Що ж чекає на українців у прийдешньому році, згідно з бюджетними розрахунками у галузі охорони здоров’я?

Слід нагадати, що в країн діє закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», що передбачає фінансування галузі на рівні 5% від ВВП. Тобто цього річ медична галузь мала б бути профінансована на 268 млрд грн. Дану пропозицію вносив на розгляд профільний комітет у Верховній раді. Але так сталося, що в бюджеті коштів на медичну галузь не знайшлось, у достатній кількості. І на сьогодні, загальний бюджет охорони здоров’я складає – 157,3 млрд грн. на хвилиночку це 2,9% від ВВП. Хоча в поточному році було виділено 3,2% від ВВП.

Галузь охорони здоров’я у 2022 році буде недофінансована на 100 млрд грн.

Що це значить для пересічного громадянина?

Все що не було профінансовано згідно з пакетами Національної служби здоров’я України, пересічні громадяни будуть доплачувати з власної кишені. Не вистачає коштів на препарат – плати, не передбачено лікування хвороби – платиш з кишені.

У поточному році, якщо брати тільки хвороби, що були пов’язані з інсультами недофінансовані на 60%. І ці кошти пацієнти мали доплачувати з власної кишені. У прийдешньому році ці тенденції зберігаються, і навіть стають трішки гіршими в силу популістичних заяв керівництва держави.

Популістичний Указ Президента про збільшення заробітних плат медиків. Згідно з документом, Кабміну доручено опрацювати, під час підготовки проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік, питання про «підвищення заробітних плат у сфері охорони здоров’я для лікарів до розміру не менше ніж 20 000 гривень на місяць, для середнього медичного персоналу – не менше ніж 13 500 гривень на місяць». На сьогодні закладеної суми у 157,3 млрд грн. не вистачає навіть на покриття заробітної плати медичним працівникам. На це потрібно, як мінімум 165 млрд грн. І це без компонента забезпечення пацієнтів лікарськими засобами. На сьогодні у програмі із закупівель життєво важливих ліків – майже 5 млрд грн.

Популістичні рішення вищого керівництва держави, можуть довести не тільки галузь охорони здоров’я до колапсу, але і місцеві бюджети. Тому що зобов’язання, що не будуть покриті державним бюджетом, перейдуть на регіональний рівень. Якщо ми говоримо, що обласний бюджет Сумської області 2022 і без того буде дефіцитний, то покриття обіцяних президентських зарплат лікарям, може довести область до банкрутства.

Підсумовуючи, можна зазначити, що у прийдешньому році для українців лікування стане більш дорогим, частина препаратів стане більш недоступними, а хвороби, які можна пролікувати за бюджетні кошти – скоротяться. Обласний бюджет буде на межі колапсу і це скоріш за все потягне за собою політичні рішення по оптимізації й укрупненню медичних закладів, які так довго відтягувалися. На жаль, слова Президента та дії Уряду розходяться і якщо буде виконана популістична обіцянка Зеленського, то країну очікує глибока медична криза і колапс, як мінімум бюджетів обласних рад.