Завантаження ...

Навіщо у Сумах планують встановити манекени школярів на переходах

1.jpg

Департамент інфраструктури Сумської міської ради оголосив тендер на закупівлю манекенів «Школяр на пішохідному переході» на суму близько 115 тисячі гривень.

Департамент інфраструктури Сумської міської ради оголосив тендер на закупівлю манекенів «Школяр на пішохідному переході» на суму близько 115 тисячі гривень.

Планують придбати вісім фігур. Пластикові манекени – це муляжі школярів, покриті сітловідбивальною фарбою, щоб бути помітними в темний час доби та привертати увагу водіїв. Така дорожня фігура має запобігти перевищуванню швидкості. Цукр пояснює, чи справді пластикові манекени допоможуть водіям бути пильнішими на дорогах. 

Приклад інших міст

У багатьох містах України вже давно існує практика встановлювати фігури школярів біля пішохідних переходів. Як говорить Андрій Васін, транспортний експерт, такі пластикові муляжі не працюють, бо жодних досліджень щодо доцільності встановлення цих фігур не існує. У програмі «нульова смертність», яка працює по всьому світу, згадки про пластикових манекенів немає.

До прикладу, у Вінниці поліція повідомила, що на ділянках, де стоять такі фігури, аварійність на переходах не змінилася. Окрім цього пластикові муляжі не допомагають уникнути ДТП. Наприклад в Одесі ледь не збили двох людей на такому переході, у Житомирі збили чотирирічну дитину, а в Києві, на проспекті Заболотного, людину збили насмерть.

Чи допомагають муляжі

Водії швидко звикають до муляжів та запам'ятовують, де вони знаходяться, тому стають менш уважними до справжніх пішоходів. Харківський юрист Денис Журавель пояснив Суспільному, що якщо і використовувати такі фігури, то їх треба ставити різні, не завжди однакові, щоб вони були більш схожі на людей. До цих муляжів поступово звикатимуть, тож вони не будуть виконувати жодної функції.

Окрім цього, фігури ніяк не змусять водіїв знижувати швидкість. Це довели київські активісти, які заміряли швидкість автомобілів на переходах, де є та де немає таких муляжів. Результати цього дослідження довели, що пластикові фігури школярів ніяк не допомагають, а водії рухаються з усталеною швидкістю.

У випуску програми «Телебачення Торонто» від 7 листопада розказали, що у багатьох містах України, та і закордоном теж, ставлять манекени, але фігури школярів не роблять водіїв пильнішими. Випуск можна подивитися нижче.