Завантаження ...

Як сумські кіоски стають нерухомістю: розслідування Суспільного

1.jpg

Сьогодні вбиральня, а завтра — багатоповерхівка

Сьогодні вбиральня, а завтра — багатоповерхівка

У новому журналістському розслідуванні «Суспільне Суми» розповіли, як сумські підприємці перетворюють МАФи на об’єкти нерухомості. Автори програми «Під прицілом» дізналися, що таким чином їхні власники отримують право володіння земельною ділянкою в обхід аукціону. Роботу схеми забезпечують державні реєстратори, які не зважають на відсутність більшості документів, необхідних для реєстрації.

У чому суть схеми

Як стверджуєтся в розслідуванні, спочатку підприємець отримує дозвіл на розміщення кіоску під торгівлю, а потім державний реєстратор оформлює його як нерухоме майно. Це робиться для того, аби в майбутньому зареєструвати земельну ділянку під МАФом у власність чи в оренду.

Після цього об’єкт зазвичай продають близьким родичам, а вони на підставі договору купівлі-продажу, оформлюють право власності вже на об’єкт нерухомого майна. Згодом новий власник сповіщає всіх про реконструкцію, і на місці колишнього кіоску виникає капітальна споруда. Найбільше страждає від таких дій громада.

Чому ж зацікавлені особи не обирають чесний шлях? Щоб уникнути конкурсу, який зробить оренду ділянки під МАФом дорожчою. Яскравий приклад того, як втрачають свої кошти сумчани — зареєстрований об’єктом нерухомості літній майданчик навпроти художнього музею. Збитки громади склали близько 900 тисяч гривень, — повідомляється у випуску «Під прицілом».

Де була використана схема

За інформацією авторів розслідування, на об’єкти нерухомості в Сумах перетворилося 36 тимчасових споруд. Серед них 4 кіоски «Блінок», пірс, альтанки вбиральня на березі Псла, а також туалет і вагончики на вулиці Криничній.