Завантаження ...

Школярам обіцяють мільйон гривень на проєкти

03.jpg

У Сумах з’явився Шкільний громадський бюджет

У Сумах з’явився Шкільний громадський бюджет

Першого листопада депутати Сумської міської ради затвердили Положення «Про шкільний громадський бюджет», створене спільними силами чиновників міської ради, старшокласників, активістів та представників Ради Європи. Як результат — на реалізацію шкільних проєктів у 2022 році буде виділено один мільйон гривень з міського бюджету.

З чого все починалося

З лютого 2021 року громадська організація «Сумська платформа реформ» проводила серед школярів гру-симуляцію «У шкурі депутата». В рамках гри старшокласники створили електронну петицію, у якій запропонували розробити бюджетну програму «Шкільний громадський бюджет міста Суми» та навели приклади успішних кейсів з інших міст України.

Після того як петиція зібрала 256 з 250 необхідних голосів, школярі та представники громадської організації презентували її депутатському корпусу. У процесі розробили фірмовий стікерпак та увійшли до створеної за розпорядженням міського голови робочої групи, що працювала над Положенням.

Зміни

На сесії Сумської міської ради затвердили Положення й вирішили, що формат ШГБ — шкільного громадського бюджету — має бути змішаним. Це означає, що виділений мільйон розподілиться між великими міськими та маленькими внутрішньошкільними проєктами у пропорції:

  • 30% — на загальноміські шкільні проєкти;
  • 70% — на маленькі ідеї.

«Робоча група вирішила обрати змішаний формат ШГБ, бо перш за все думала не про покращення інфраструктури шкіл, а про можливість розвитку навичок школярів, які створюватимуть проєкти та реалізовуватимуть їх. І нехай краще це буде 30 проєктів з фінансуванням у тисячу гривень, аніж три з великим бюджетом» — говорить керівник «Сумської платформи реформ» Максим Корнієнко.

Максимальна сума фінансування одного масштабного проєкту — 100.000 гривень. Для реалізації внутрішньошкільних проєктів, кількість яких не обмежено, виділятиметься до 30.000 або 15.000 гривень на школу, в залежності від кількості учнів. Передбачено, що відбір маленьких проєктів відбуватиметься у стінах школи, а конкурс на загальноміські шкільні ідеї регулюватиме Координаційна рада.

Виділення мільйону гривень на шкільний громадський бюджет відбудеться у грудні 2021 року — під час затвердження міського бюджету.