Завантаження ...

Чи потрібен сексолог, якщо секс влаштовує обох?

01.jpg

«А якщо порно не вставляє — нормально?»

«А якщо порно не вставляє — нормально?»

Ставлення до сексу змінюється з кожним днем, якщо порівнювати з радянськими часами. Секс існує, про нього говорять та присвячують йому безліч книжок і досліджень. Проте й досі частина людей вважає, що мастурбація — це патологія, відкриття точки G гарантує оргазм, а діти «самі якось дізнаються» про секс. Цукр поговорив із сексологинею Анною Яковенко й дізнався, коли варто починати сексуальну освіту, чому мастурбація не завжди є нормою, а жінки не зобов’язані постійно відчувати оргазм.

Коли варто звертатися до сексолога

Сексолог, окрім того, що має бути лікарем, повинен ще й психологом бути, допомагаючи усвідомити й відчути власну сексуальність, побороти комплекси та розв'язати проблеми в парі. Але треба розуміти важливість комплексного підходу.

Перед тим як йти до сексолога, варто сходити до уролога, андролога чи гінеколога, щоб виключити можливість гормонального збою чи певного захворювання

Коли до мене приходить, скажімо, молодий чоловік і говорить про проблеми з ерекцією, я перш за все раджу йому здати аналізи. Якщо вони показують, що з біологічної точки зору організм у нормі, тоді очевидно: проблема в голові й ми починаємо працювати. Важливо розуміти, що поняття норми в сексології не існує. І якщо сексуальне життя у парі влаштовує обох партнерів — до сексолога йти не треба. Він потрібен тим, хто чимось незадоволений і стурбований.

Сьогодні «чоловік не плаче», а завтра боїться почуттів

Жінок і чоловіків цікавлять відповіді на різні запитання. Жінки, як правило, хвилюються через відсутність оргазму і вагінізм — стан, при якому мимовільне скорочення м'язів перешкоджає проникненню у вагіну. Чоловіки звертаються рідше. А якщо й приходять, то нерідко зі схожим запитом: «А чи все зі мною нормально, якщо ерекція відбувається тільки коли я сильно закоханий? Мужики там розповідають про свої героїчні походи, а я фізично не здатний займатися сексом, якщо дівчина мене не приваблює». І ось питання: що ж тут неправильного?

Просто так у нас виховували хлопчиків: чоловіки не плачуть, не бояться і не показують емоції

А потім ці хлопчики виросли й почали настільки боятися чуттєвості, що вона стала здаватись їм чимось неправильним. Хлопців-підлітків часто турбує їх невідповідність шаблонному мисленню. Запитують, буває, «А якщо порно не вставляє — нормально? Якщо дівчата з губами й попами не подобаються — зі мною щось не так?». Чоловіки за 40, як правило, вже мають великий досвід і дозволяють собі робити в сексі абсолютно все, що заманеться. Нерідко буває, що саме в цьому віці чоловік наважується собі зізнатися, що він латентний гей. Тоді починається процес усвідомлення й нового пізнання себе.

Шестирічна дитина має знати про секс

Раніше вважалося, що дитина повинна знати все про секс до десяти років. Сьогодні вона має бути цілком просвітленою вже в шість. Бо коли абсолютно стерильна в питаннях сексу дитина приходить до школи, де однокласники переповідають спотворену інформацію, показуючи порно на телефоні, психіка може похитнутися.

Сексуальну освіту дитини треба починати тоді, коли вона вперше проявила інтерес до вивчення свого тіла. Не можна бурхливо реагувати, панікувати і думати, що це ненормально, коли чадо чіпає свої геніталії

Відповідати на запитання треба прямо. Запитала дитина: «Звідки я з'явилася?» — розповісти про сперматозоїди, яйцеклітини, чоловічі й  жіночі статеві органи, про статевий акт. Говорити потрібно м'яко, але прямо, без загравань, табу чи заборонених тем. І так, не потрібно закривати дитині очі, коли в фільмі починається постільна сцена. Закрити очі — значить показати, що секс є чимось страшним, жахливим і огидним.

Якщо дитина побачила, як сексом займаються батьки, трагедію з цього теж робити не варто

Потрібно просто відверто з нею поговорити: мовляв, так, батьки займаються сексом, це заняття для дорослих і нічого жахливого й неприродного в цьому немає. Треба окреслити особисті кордони й домовитись: якщо двері в спальню батьків закриті — входити не можна. Якщо дізналися, що у дитини стався перший статевий акт — не соромити її, караючи та звинувачуючи в чомусь, а підтримати. Запитати про те, чи було приємно і чи хотілося б повторити. Треба перш за все потурбуватися про почуття, незалежно від того, у скільки років це сталося.

Мастурбувати класно в міру

Ще дідусь Фрейд казав: смерть і секс — найбільш табуйовані теми. Сто років минуло, нічого не змінилося. А що більше заборон, то більше міфів і стереотипів. Наприклад, про мастурбацію — процес, який сам по собі не має нічого негативного.

Звісно, якщо мастурбацією захопитися занадто яро, коли всі думки нею зайняті й організм вимагає постійної розрядки, це не приноситиме задоволення і свідчитиме про порушення

Коли самозадоволення — всього лише акт зняття стресу чи проста необхідність, через відсутність партнера — нічого поганого в ньому немає. А ось підліток, який щодня дивиться порно і не може зупинитися, постійно бажаючи мастурбувати, не є нормою. Будь-яка залежність — це хвороба. Не тільки на сигарети, алкоголь чи наркотики можна підсісти. Залежність від мастурбації — теж недобре.

Точку G шукати не обов'язково

Тему нещасної точки G вже замучили. Люди наполегливо намагаються її знайти, натиснути, й побачити диво. Але правда в тому, що безлічі жінок неприємна пряма стимуляція «тієї самої» точки. Це дуже вибіркове задоволення. А чоловіки чомусь часто впевнені, що як не знайдуть точку G, жінка не отримає задоволення. Це міф.

Не завжди відчувати оргазм — нормально

Жінки з різних причин імітують оргазм. Часом вони не хочуть образити партнера або бояться сказати йому про проблему. Тоді вихід один: вчитися розмовляти в парі. Буває — жінки думають, що з ними щось не так і вони просто не здатні відчувати оргазм. Але це, швидше за все, не так.

Аноргазмією, тобто фізичним, розладом, що полягає в нездатності досягнення сексуальної насолоди — страждає насправді менш як два відсотки жінок у світі

Більшість має проблеми в голові: комплекси, образи, нерозуміння власної сексуальності. Воно логічно. Як комплексам не з'явитись, якщо соцмережі день у день нав'язують: ти повинна бути ось такою, мати підкачану попу, тонку талію, білосніжну усмішку, маєш отримати освіту, народити дітей, вийти заміж за успішного чоловіка та обов'язково постійно отримувати задоволення від сексу з ним. А якщо не кінчаєш весь час мультиоргазмами — то якась неправильна і щось з тобою не так.

Насправді нормально, коли лише 20% всіх статевих актів закінчуються для жінки оргазмом. Головне в будь-якому випадку отримувати задоволення від процесу

Чоловіки також переживають щодо жіночого оргазму. Часто думають щось на кшталт «Мені обов'язково потрібно довести її до оргазму. Якщо я цього не зроблю — вона не буде задоволена, знайде іншого чи просто розлюбить». Але це вже психологічні проблеми чоловіків й по-хорошому вирішувати він має їх з психологом.

Порно: дивитися, але не порівнювати

По одному чи в парі — неважливо. Дивитися порно — абсолютно нормальний процес, якщо обумовлені особисті кордони і якщо один партнер не ображає цим почуття іншого. У світі в цілому двоє чудес існує: оргазм та мова. Спочатку повинні йти розмови про те, як кому приємно, хто що сприймає чи ні, а потім вже — працювати над оргазмом. І порно в цьому процесі часто непогано допомагає. Для деяких пар перегляд порно є прелюдією до сексу чи навіть енциклопедією.

Єдиний ризик порно — порівняння

Як тільки ми забуваємо, що порно — це жанр кіно і більшість сцен там є зіграними, починають розвиватися комплекси. Ми не повинні бути схожими на порноакторів, копіювати їх поведінку та обов'язково отримувати задоволення в тих позах, які вони демонструють, але ними цілком можна надихатися.

Наші вподобання у сексі та самосприйняття можуть змінюватися з часом. І щоб зберігати різноманітність та емоції в сексуальному житті, себе треба розвивати, а з партнером — розмовляти. А вже якщо виникає відчуття проблеми — звертатися до сексолога.