Завантаження ...

Чого очікувати водіям електросамокатів

01.jpg

У Сумах сталася перша автопригода за участі електросамоката

У Сумах сталася перша автопригода за участі електросамоката

Електросамокати доволі швидко стали популярним видом транспорту. Переваги очевидні: швидко, зручно, екологічно. Проте є й суттєві недоліки: рухаючись тротуаром, водій може заподіяти шкоду пішоходам, а виїхавши на проїжджу частину, він наражає на небезпеку самого себе. Правила руху електросамокатів наразі законодавчо не врегульовані, то як тоді пресуватися й почувати себе у безпеці? Ось про що дізнався Цукр.

Перша аварія в Сумах

Наприкінці серпня у місті вперше зафіксували автопригоду за участі автомобіля й електросамоката. Аварія сталася на перехресті вулиці Івана Сірка та проспекту Михайла Лушпи. У результаті зіткнення 22-річна водійка електросамокату отримала тілесні ушкодження.

 

Новітніх транспортних засобів у місті ставатиме більше, цьому сприяє їх невисока вартість та легкість у керуванні. В українських містах вже з’явилися оператори прокату самокатів. Орендувати транспортний засіб можна хоч на цілий день. Для цього користувачу знадобиться лише смартфон та банківська картка. Суми поки що такого сервісу не мають, але їхня популярність в інших містах наштовхує на думку, що рано чи пізно прокат з’явиться і в нас.

З одного боку це хороша можливість не залежати від громадського транспорту, а з іншого — хто його знає, скільки користувачів легкого транспорту вирішать, що другий ряд проїжджої частини — це безпечне місце для руху? А якщо електросамокатів побільшає на тротуарах, чи не виросте кількість наїздів на пішоходів?

Без прав та обов’язків

Наразі в Україні не існує жодних нормативних документів, які б визначали правила руху легкого електротранспорту. Відтак водії електросамокатів, сігвеїв, гіроскутерів та моноколіс не мають конкретно визначених прав та обов’язків. Відсутні також і чіткі правила використання вулично-дорожньої мережі. Через те бачимо, як одні користувачі їдуть тротуаром, а інші виїжджають на проїжджу частину, як це й зробила 22-річна сумчанка.

До слова, винуватцем тієї транспортної пригоди був водій автівки. Як розповів Цукру речник патрульної поліції Сумської області Олег Сологуб, чоловік, виїжджаючи з другорядної дороги на головну, не надав переваги в русі електросамокату й здійснив на нього наїзд.

Українські законотворці майже рік намагаються врегулювати правила пересування за допомогою легкого електротранспорту. У Верховній Раді на розгляді лежать кілька законопроєктів, що мають вивести водіїв цих засобів пересування із «сірої зони».

Ще у лютому 2020 року було внесено законопроєкт №3023. Автори документу пропонують дозволити водіям легких транспортних засобів рух спеціальними велодоріжками, а за їх відсутності — краєм проїзної частини, вулиці чи узбіччям. Обов’язки користувачів полягатимуть у тому, щоб слідкувати за технічним станом транспортного засобу, обладнати його звуковим сигналом та світлоповертачами, їздити з увімкненим ліхтарем у темну пору доби, не перевозити пасажирів, та не говорити по телефону, тримаючи його в руці.

Інший проєкт закону №5731 зареєстрували у липні цього року. В цілому, в тексті документу прописаний схожий перелік правил. Головна відмінність полягає в тому, що проєкт пропонує дозволити встановити для водіїв легких транспортних засобів вікові обмеження. Так, особи, які не досягли 16 років не матимуть права їхати краєм проїзної частини, вулиці чи узбіччям. Також автори тексту пропонують зобов’язати водіїв перебувати під час руху у застебнутому шоломі. Утім, коли саме в Україні, врешті, врегулюють правила користування самокатами — поки невідомо.

Досвід інших країн

У Німеччині офіційне право на рух вулицями міст водії електросамокатів отримали у 2019 році. Пересуватися дозволили лише тими моделями, які пройшли сертифікацію та отримали офіційний допуск — пише видання «DW». Щоб його здобути, легкий електротранспортний засіб має відповідати визначеним технічним характеристикам, зокрема розганятися тільки до 20 кілометрів за годину, бути обладнаним звуковим сигналом, світловими елементами та гальмами.

Аби керувати електросамокатом, німецьким громадянам не потрібне посвідчення водія. Користуватися цим транспортом дозволено з 14 років. Згідно правилам, у Німеччині заборонено їздити на електросамокатах тротуарами й пішохідними зонами. Натомість водії можуть користуватися велодоріжками, а якщо вони відсутні — їм дозволено рух проїжджою частиною.

Наявність шолома не є обов’язковою. Це скоріше рекомендація для особистої безпеки водія. Діє також система штрафів. За рух тротуаром чи пішохідною зоною порушнику доведеться заплатити від 15 до 30 євро. За поворот без сигналу рукою — від 10 до 25 євро, а за відсутність дзвоника — 15 євро.

У Великій Британії громадянам на електросамокатах дозволено рухатися велодоріжками та проїжджою частиною. Щоправда, для таких цілей можна використовувати лише орендовані транспортні засоби. До 2020 році на електросамокаті можна було їздити тільки приватною територією й лише з дозволу власника, — інформує сайт «Радіо Свобода».

Щоб керувати електросамокатом жителі об’єднаного королівства повинні мати права категорії Q, яка дозволяє керувати 2-колісними і 3-колісними транспортними засобами без педалей. Користувачам електросамокатів рекомендують носити велосипедний шолом та одягати світлий чи флуорисцентний одяг. Їздити тротуаром на самокаті заборонено.

У Польщі наприкінці серпня ухвалили закон, який дозволяє водіям електротранспорту рухатися велодоріжками зі швидкістю 20 кілометрів за годину, — про це повідомляє сайт «Dziennik». Користувачі електричних засобів пересування також можуть рухатися проїжджою частиною, якщо загальний швидкісний режим складає не більше 30 км за годину.

Тротуарами у Польщі також можна їздити, але за умови, що поруч немає проїжджої частини, а самокат рухається зі швидкістю пішохода, тобто 6 кілометрів за годину. За порушення цього правила водія очікує штраф у сумі 500 злотих.

У Польщі, як у Німеччині та Великій Британії заборонено користуватися телефоном під час руху. За це порушення встановлений штраф у розмірі 200 злотих. Якщо хтось вирішить везти на електросамокаті вантаж, домашню тварину чи людину — доведеться заплатити 100 злотих.

В Україні ж зараз діють лише домовленості з операторами прокату електросамокатів. Так, у Києві місцева влада підписала з ними меморандум про регулювання руху прокатних самокатів. Відтак оператори зменшили швидкість транспортних засобів до 20 кілометрів за годину, маркували усі самокати номерними знаками та передбачили страховку для постраждалих у разі наїзду.

Що робити, поки транспорт у «сірій зоні»

Поки відсутній закон, що регулює використання легкого електротранспорту, представники патрульної поліції рекомендують водіям електросамокатів самим дбати про свою безпеку. Користуватися шоломами, наколінниками та іншими засобами індивідуального захисту, бути уважними й слідкувати за тим, у якому стані дорожнє покриття й чи немає перешкод. Також пропонують подбати про світловідбиваючий одяг та обов’язково звертати увагу на світлофори та дорожні знаки.