Завантаження ...

Як обрати підвісний човновий мотор

Бажання розширити свої можливості на водоймі спонукає власників човнів до важливого завдання – придбання човнового мотора. Вартість їх досить відчутна і може навіть перевищувати ціну човна.

Бажання розширити свої можливості на водоймі спонукає власників човнів до важливого завдання – придбання човнового мотора. Вартість їх досить відчутна і може навіть перевищувати ціну човна. Така покупка деяким під силу тільки раз в житті, тому важливо відразу вибрати максимально відповідний товар. Великий вибір підвісних моторів для човнів, запчастин та аксесуарів можна знайти в інтернет-магазині "Акваманія" https://aquamania.ua/uk/motori/podvesnie-motori-i-aksessuari/

Вибір потужності підвісного мотора

Мотори для човнів потужністю більше 10,88 к.с. (понад 8 кВт) вимагає реєстрації в Державній інспекція по маломірних суднам і наявності прав на управління човном.

Ціна є базовим показником для покупця і безпосередньо залежить від потужності човнового мотора. Але при рівній потужності вона може відрізнятися на 10-15% навіть у двигунів однієї фірми. Це залежить від його обсягу. Наприклад, при заявленій потужності 9.9 к.с. один екземпляр матиме робочий обсяг 169 см3, інший – 209 см3.
 
Чим більше обсяг, тим легше буде рухатися човен під навантаженням. Подорожуючи по водоймі без партнера й без нічого, абсолютно не відчуєте різницю між двигунами однакової потужності, але з різним об'ємом. Реальні відмінності відразу проявляються, коли транспорт завантажений, а пасажирів вже два або більше.
 
Зі зростанням потужності збільшується вага двигуна. Це накладає додаткові обмеження. Оцініть можливість транспортування двигуна без сторонньої допомоги. Якщо перемістити 30, 40 або 50 кг не є проблемою, то враховуйте, чи витримує судно вагу мотора плюс вагу пасажирів і вантажу.

Порівняння двотактних і чотиритактних двигунів

Ккожен з двигунів має свої особливості. Якісь показники можуть бути для одних позитивними, для інших – негативними. На щось можна навіть не звернути увагу. При рівних показниках потужності моделі однієї фірми можуть відрізнятися за багатьма властивостями.
 
  • Ціна: 4тд дорожче на 10-30% при інших рівних показниках. Це пояснюється наявністю додаткових вузлів і більш складною будовою
  • Вага: 4тд важче на 20-30%.
  • Розмір: 2тд трохи менше.
  • Витрата палива: у 2ТД значно більше.
  • Шум: 4тд працює відчутно тихіше.
  • Транспортування: 2тд можна перевозити в будь-якому положенні, через меншу вагу зручніше переносити. 4тд необхідно розміщувати тільки в такому положенні, щоб не витекло масло – зазвичай вертикальному.
  • Якість палива: 2тд невимогливі до якості палива на відміну від 4тд.
  • Холостий хід: 4тд працює рівно і тихо. 2тд шумить, працює нестабільно, може глухнути.
  • Ремонт і обслуговування: можна самостійно виконати невеликий ремонт 2тд через нескладну конструкцію. 4тд значно складніший і для ремонту необхідно додаткове обладнання

Як обрати підвісний човновий мотор

Потужність обирайте виходячи з розмірів човна, передбачуваної ваги вантажу, що перевозиться і необхідної швидкості переміщення. Вага і габарити повинні враховуватися для комфортного транспортування. А двотактний або чотиритактний – кожен вирішує для себе сам.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: