Завантаження ...

Нутриціолог розповіла невідому правду про банани

Нутриціолог розповіла невідому правду про банани фото

Ті, хто звик стежити за фігурою, часто викреслюють зі списку продуктів банани, нібито, вони калорійні, солодкі, від них товстіють. Нутриціолог Анна Макарова у своєму Instagram розповіла, чи так це насправді.

Банан - це один з продуктів, про який байки ходять роками або десятиліттями. Це дійсно один з найбільш калорійних фруктів, тому що на 100 г продукту ми отримуємо 90 ккал. Але стільки ж калорій міститься і в 100 г відвареної гречки.

Чи так страшні банани, як здається (фото: pexels)

В середньому банані (125 г без шкіри) міститься більше 3 г клітковини, а також вітаміни, мінерали і феноли - біологічно активні сполуки, що володіють антиоксидантними властивостями: галова кислота, катехін, епікатехін, таніни і антоціани.

У банані є вітаміни групи в (особливо В6) і вітамін С, також магній, фосфор, марганець. Осібно стоїть калій, адже в середньому банані міститься 450 мг (10% від добової потреби) цього найважливішого мінералу, який багато хто недоотримує.

Досить звинувачувати в своїх формах банани (фото: pexels)

У банані середнього розміру міститься 28 г вуглеводів, трохи білка і практично немає жиру. Приблизно чверть всіх вуглеводів в банані знаходиться у формі крохмалу, звідси і страхи людей, які хочуть схуднути. Але крохмаль - це всього лише форма запасання глюкози в клітинах рослин.

Крохмаль складається з двох полісахаридів ("складних" вуглеводів) - амілози і амілопектину, які в свою чергу складаються з сотень і тисяч молекул глюкози, пов'язаних в довгі ланцюжки. З таких же молекул глюкози складаються вуглеводи в гречці і будь-який інший крупі. В кінцевому підсумку вуглеводи з банана і гречки розщеплюються до глюкози. Тоді чому багато хто боїться саме бананів? Давайте боятися і гречки!

Як краще їсти банани, щоб схуднути

Незрілі (зелені) банани сприяють поліпшенню роботи кишечника, оскільки в них міститься резистентний крохмаль (РК), який "чинить опір" переварюванню в тонкому кишечнику і працює як клітковина.

Є дослідження, що резистентний крохмаль сприяє зниженню накопичення жирової маси. Тому в даному контексті крохмаль з бананів не просто не заважає, а навіть допомагає позбутися зайвого. Просто вибирайте більш нестиглі плоди.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: