Завантаження ...

Як працює зелений тариф в умовах війни?

Минулого року наші співгромадяни встановили понад 15 тисяч нових сонячних електростанцій. Цей показник у два рази вищий, ніж 2020-го. В Україні сьогодні функціонує понад 45 000 СЕС. Кожна з них дозволяє заробляти людям до 6000 доларів за рік завдяки Зеленому тарифу. Такої прибутковості інвестицій неспроможний забезпечити жоден банк.

Ставки на продаж електроенергії за Зеленим тарифом до початку війни

До 24 лютого 2022 року власники СЕС стабільно отримували виплати за згенеровану електроенергію. Ставки за ЗТ такі:

  • 0,163 євро/кВт – для станцій, запущених у роботу у 2020–2024 роках;
  • 0,146 – для геліосистем, які підключатимуться після 2024 року.

Війна, що почалася у лютому, поставила під загрозу зриву виплати власникам сонячних станцій за ЗТ.

Виплати за Зеленим тарифом під час військового стану

26 квітня Національна комісія з держрегулювання в галузі компослуг та енергетики схвалила новий порядок виплат фізичним та юрособам грошей за електроенергію, продаж якої здійснюється за Зеленим тарифом. Основні положення цього документа, чинного у період воєнного стану, такі:

  • Постачальники універсальних послуг зобов'язані набувати електрики, виробленої сонячними станціями, на умовах, що були до війни.
  • Вартість згенерованої енергії визначається за звичайною ставкою для населення (вона дорівнює 1,68 грн за кВт*год). Але під час воєнного стану вона множиться на відсоток оплати квитанцій від компаній, що постачають електрику. Припустимо, у Харківській області у квітні споживачі сплатили 60 % рахунків за електроенергію. У цьому випадку сума оплати (часткової) становитиме 1,008 гривень (1,68 множимо на 0,6).
  • Будь-які санкції щодо контрактів придбання та продажу електроенергії, виробленої СЕС, виключені. Постачальники повинні здійснити її часткову оплату відповідно до гарантованої мінімальної величини.

Усі суми виплат за ставками, обумовленими у договорах із власниками СЕС, повертатимуть після закінчення 45 діб з моменту скасування військового стану в Україні.

Чи можна будувати сонячні електростанції під час військового стану?

Зводити СЕС під час війни дозволяється.  Є невеликий нюанс. На руки отримати угоду про продаж електроенергії на умовах Зеленого тарифу зможуть особи, котрі до 24 лютого встигли оформити відповідні техумови.

Більше інформації можна отримати у співробітників компанії «Генерація» https://generacia.energy/poslugy/dlja-dohodu/. Відповімо на всі ваші запитання щодо Зеленого тарифу під час війни та після неї. Спроектуємо та виконаємо монтаж сонячної електростанції будь-якого рівня складності. Телефонуйте нам вже сьогодні!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: