Завантаження ...

Про модифікації кранового обладнання для особливих виробничих умов

На більшості вітчизняних підприємств є вантажопідйомне кранове обладнання, без якого неможливо обійтися при необхідності підйому та транспортуванні важких вантажів на невеликі відстані.

Мало того, що крани повинні бути високопродуктивними, функціональними і надійними в роботі; у багатьох випадках їх потрібно захищати від агресивних умов робочого середовища або надмірно високих (чи низьких) температур тощо.

Мовою фахівців кранобудівної галузі це називається «захисне виконання» підйомно-транспортних машин. Провідний український постачальник кранової техніки Київський завод підіймально-транспортного обладнання приділяє сегменту захищених кранів мостового типу (до них  відносяться класичні мостові крани, кран-балки, козлові та напівкозлові крани) велику увагу, тому що всі вони експлуатуються в досить специфічних умовах.

Від якості конструкційних елементів, надійного захисту механізмів та електрообладнання безпосередньо залежить не тільки безперебійна робота крана та довговічність його використання, але й у деяких випадках – здоров’я кранівника й співробітників, які знаходяться поблизу робочого майданчика. Також конструкторами Київського заводу ПТО при проектуванні кранів у захисному виконанні обов'язково враховуються можливі екстремальні ситуації, котрі на небезпечних виробництвах далеко не рідкість.

Якщо говорити конкретно, то на сьогоднішній день варіантів захисних виконань кранового обладнання може бути досить багато. Усі такі замовлення на КЗПТО розглядаються суто в індивідуальному порядку, з урахуванням усіх можливих факторів. Але за кількома критеріями можна спробувати їх узагальнити.

Робота у пожежонебезпечному та вибухонебезпечному середовищі

Для експлуатації у пожежонебезпечному або вибухонебезпечному середовищі на КЗПТО виготовлять кранову техніку у пожежозахищеному чи, відповідно, вибухозахищеному виконанні. Основні особливості таких кранів: повністю виключена можливість іскроутворення та сильного нагріву, деякі компоненти (двигуни, електрообладнання тощо) розміщені в спеціальних оболонках, на кранові колеса наноситься особливе покриття, застосовується особливий електрокабель з мідними жилами в гумовій оболонці тощо.

Робота при надмірно високій температурі

Потреба в крановому обладнанні, котре здатне успішно функціонувати при високих робочих температурах цілком виправдана, адже для України підприємства, де доводиться працювати в таких умовах, далеко не рідкість. Не варто скидати з рахунків і анімальні умови літньої спеки. Такі модифікації кранового обладнання можуть без проблем витримувати до +60 °C.

Робота при надмірно низькій температурі

Кранова техніка, модифікована відповідним чином, здатна працювати при аномально низьких температурах до -60 °C, що дозволяє використовувати її на відкритих майданчиках у зимовий період року. Однак стежити за відсутністю обмерзання обладнання і своєчасно його усувати – це обов’язок працівників замовника і виробник про це попереджає.

На Київському заводі ПТО готові виготовити кранове обладнання на замовлення, відповідно до будь-яких можливих технологічних особливостей виробництва на підприємстві замовника та кліматичних умов. До речі, ціна підйомного крана, додатково захищеного за індивідуальним проектом, зовсім небагато відрізняється від вартості аналогічної продукції в стандартному виконанні.

Подробиці можна дізнатися тут - https://kzpto.com.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: