Завантаження ...

Масована атака росіян на Білопільщину нанесла шкоду довкіллю на 50 млн грн

Масована атака росіян на Білопільщину нанесла шкоду довкіллю на 50 млн грн фото

У ніч з 23 на 24 березня 2023 року росіяни здійснили масований обстріл з різних видів зброї по території колишнього Білопільського району Сумської області.

Вони били зі ствольної артилерії, РСЗВ «Град», запустили дрони-камікадзе та 10 авіабомб по Білопільській, Ворожбянській, Річківській та Миколаївській громадах. Внаслідок цього загинули і отримали поранення і загинули люди, було зруйновано та пошкоджено велику кількість житлових будівель, об’єктів інфраструктури, іншого майна.

У рамках кримінального провадження за фактами порушення законів і звичаїв війни фахівці Державної екологічної інспекції у Сумській області залучалися до фіксації наслідків ворожої атаки та розрахунку екологічних збитків. Зокрема, як вже повідомляла Інспекція, екоінспекторами було розраховано майже 52 мільйони гривень за засмічення земельних ділянок у м. Білопілля.

Значної шкоди завдано й атмосферному повітрю. Так, авіаційний удар по одній із агрофірм у Миколаївській селищній громаді призвів до пошкодження виробничих приміщень та сільськогосподарської техніки. Це спричинило загоряння, яке супроводжувалась забрудненням атмосферного повітря. За результатом розрахунку неорганізованого викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря Інспекцією встановлено шкоду у сумі понад 178 тисяч гривень.

Паралельно з цим, сталася ще одна пожежа у Річківській громаді. Там внаслідок терористичних дій російської федерації загорілася будівля місцевої школи. У грошовому виразі розмір екологічної шкоди за забруднення атмосферного повітря склав майже 102 тисячі гривень.

Державна екологічна інспекція у Сумській області продовжує співпрацювати з правоохоронними органами тоді і там, де це дозволяють робити об’єктивні обставини. Зрештою, після своєї поразки російська федерація має у повному обсязі відповісти за екоцид в Україні та компенсувати збитки, завдані нашому довкіллю.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: